Obuka ronilačkog potražnog tima HGSS Gospić

Tijekom treninga poseban naglasak dan je na uvježbavanje pretraživanja dna raznim tehnikama.

U vremenskom terminu od 07. do 12. siječnja, 2014. godine, HGSS Stanica Gospić je pristupila nastavku obuke ronilačkog potražnog tima, nakon čega je ovaj tim stekao licencu Advanced Open Water Diver (R-2).

Tijekom obuke Gospićki ronilački tim HGSS-a je uvježbavao dubinske zarone do 30m, radili su vježbe noćnog ronenja, podvodne orijentacije, podizanja tereta s dna i sl. Tijekom treninga poseban naglasak su dali na uvježbavanje pretraživanja dna raznim tehnikama.
Da bi trening bio što realniji stvarnim situacijama, vježbe su radili u morskom i slatkovodnom okruženju.
HGSS Stanica Gospić je operativna snaga zaštite i spašavanja Županije Ličko-Senjske, zadužena za traganje i spašavanje na području Županije, a posebnim sporazumom djeluje kao služba traganja i spašavanja na unutarnjim vodama.
Na žalost u brojnim do sada provedenim potragama u slučaju detekcije potopljenog tijela nismo imali mogućnosti djelovati ispod površine te smo pribjegavali pozivanju ronilačkih timova izvan Službe. Sada se ova situacija mijenja i nakon što se ovaj novi potražni ronilački tim adekvatno opremi moći će intervenirati u gotovo svim uvjetima.

Alati

789