Odron kamenja u Splitu

Sinoć u 21,30 sati posredstvom Centra 112, HGSS Stanica Split, dobila je dojavu o odronu većih stijena u splitskom predjelu Meje. Stijene su pale na igralište gdje srećom tog trenutka nikoga nije bilo.  Odmah je na teren izišla ekipa HGSS-a koji su ustvrdili da je se radi o većem kamenom odronu s južne padine Marjana.  

Palo je više od dvadeset kubika stijena koje nisu ugrozile propmetnicu i kuće u blizini. U stijenu visokoj oko 20 metara upućeni su gorski spašavatelji koji inače imaju iskustva sa ovakvim odronima, i koji su izvršili uviđaj u stanje i potencijalne opasnosti. Nakon toga otklonili su labilne stijene koje su se tijekom noći mogle srušiti. No veliki labilni blok od 30-ak kubičnih metara ostao je visjeti na pokosu kao prijetnja i za njegovo uklanjanje biti će potrebno angažiranje dodatne mehanizacije.

Kako kiša i nadalje pada, prijeti opasnost od njegovog urušavanja, pa je zatvorena prometnica na tom dijelu, a prostor označen zaštitnom trakom. Sutra ujutro, nastaviti će se radovi na uklanjanju ove viseće prijetnje, praktički u centru grada. I ovaj odron su vjerovatno izazvale obilne i dugotrajne kiše koje su podlokale oslonce i veze sa liticom.

Alati

1693