Planina ne oprašta

Da planina ne oprašta greške svjedoči još jedna akcija HGSS Stanice Gospić. Naime dana 06. Siječnja, 2010. godine Stanica je pozvana već u treću akciju spašavanja ove godine. Par minuta prije 13 sati županijski centar 112 je proslijedio obavijest o nezgodi na Južnom Velebitu, prijevoj Alan, iznad Svetog Roka, gdje je terensko vozilo zaglavilo u visokom snijegu.

U vozilu su se nalazila  tri čovjeka, te su tražili pomoć. Iako situacija nije bila kritična, sam vrh planine, snažan vjetar i kiša koja se ledi s prijelazom na snijeg razlog su hitne intervencije. Ovu vijest su članovi Stanice Gospić primili upravo u trenutku kada su završavali redovitu vježbu zimskog spašavanja, te  su odmah krenuli u stvarnu akciju spašavanja. 

U izvanrednoj koordinaciji s županijskim centrom 112, HAC-om, te ostalim žurnim službama u vrlo kratkom roku su stigli do unesrećenih. Općina Lovinac je stavila na raspolaganje članove  stožera zaštite i spašavanja te pružila izvanrednu logističku podršku. U pripravnosti su bili i članovi HGSS-a Stanice Zadar koji su čekali spremni podno planine s dalmatinske strane. Izvlačenje iz snježnog nanosa je uspješno odrađeno te je posada sada sretnog terenca u pratnji Gorskih spašavatelje upućena natrag niz planinu.

I ova akcija Gorskih spašavatelja, iako uspješna i sretnog završetka, još je jedan podsjetnik kako planinu ne treba podcjenjivati, pogotovo to nije uputno činiti u ovim zimskim trenutcima kada su vremenski uvjeti istinski  ekstremni.

Alati

2464