Pomoć zaglavljenim planinarima

Unatoč lijepom vremenu, u višim planinskim i šumskim predjelima još uvijek ima snijega, koji danas oko podne  nije išao na ruku planinarima koji su se uputili na Samarske stijene.

Dana 15. siječnja u 12.30 sati na dežurni telefon HGSS Stanice Delnice primili smo poziv trojice planinara koji su se u tom trenutku nalazili u Planinarskom domu u Tuku.
Planinari su se uputili na Samarske stijene, međutim na putu do tamo u šumskom predjelu Plana njihov automobil ostao je zaglavljen u dubokom snijegu. Pokušali su se sami izvući, no kako nisu imali adekvatnu opremu nisu uspjeli, pa su odlučili pozvati pomoć. Pritom su morali pješačiti nekih 10-tak km da bi došli do signala za mobitel u Tuku.

Nakon primljenog poziva na teren su izašla tri spašavatelja HGSS Stanice Delnice i terenskim vozilom Land Rover Defender opremljenim vitlom i ostalom opremom za izvlačenje automobila krenula prema zaglavljenim planinarima.
U Tuku smo se sastali sa planinarima te otišli do njihovog automobila kojeg smo vitlom izvukli iz snijega. Do ceste smo ih šlepali našim vozilom. Akcija je završila u 15 sati dolaskom u Tuk gdje smo nastavili sa druženjem.

Ova akcija je pokazatelj da zima kao ova bez puno snijega i dobra prognoza za vikend ne treba značiti da u višim predjelima i u dubljoj šumi nema snijega koji može stvoriti poteškoće i ugroziti živote nespretnih i nepripremljenih izletnika i planinara.

Alati

1984