Pomorska nesreća kod Orebića

Protekle se srijede, oko 22.30, dogodila pomorska nesreća u Pelješkom kanalu ispred mjesta Kućište u kojoj je petmetarski gumenjak kojim je upravljao češki državljanin (1983.) u punoj brzini udario u desetmetarsku jahtu hrvatskih registarskih oznaka.

Po dojavi od strane Centra 112 osmočlana ekipa HGSS Stanice Orebić biva hitno upućena na mjesto nesreće, te uz gumenjak servisa „Sea help“, plovilo Lučke kapetanije i više brodica građana sudjeluje u akciji traganja za nestalim. Kako se nakon sudara i nestanka skipera brzi gumenjak nastavio nekontrolirano kretati u krugovima, a što je predstavljalo veliku opasnost od daljnjih ozbiljnih posljedica, trebalo je plovilo zaustaviti što je učesnicima spašavanja nakon nekog vremena i pošlo za rukom.

Tijekom noći pretraživan je cijeli akvatorij oko mjesta nesreće, međutim ni uz najveću angažiranost rezultata nije bilo, te se je potraga pojačanim intezitetom nastavila prvim jutarnjim svjetlom. Negdje oko podneva tijelo unesrećene osobe pronašli su ronioci PŠU „Peliška jedra“ iz Orebića, te je izvađeno i spasilačkim gumenjakom HGSS Stanice Orebić transportirano do obale i predano nadležnim službama. Osim već navedenih u akciji je sudjelovala naravno i Policija, djelatnici HMP, ronioci iz Vignja, Žuljane i Korčule te pripadnici DVD-a iz Orebića i Vignja kao i brojni građani.

Nažalost još jedna potpuno nepotrebna tragedija zbog neopreznosti i nepridržavanja propisa o pomorskom prometu, te opomena turistima da bez obzira što su na odmoru malo više razmisle o možebitnim posljedicama svojih nepromišljenih činova.
 

Alati

2741