Ponos Hrvatske za gorske spašavatelje

Dodjelom nagrada "Ponos Hrvatske" za humanost, hrabrost i poštenje u 2010. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 19. prosinca  odano je priznanje hrabrim ljudima koji su za dobrobit drugih bili spremni žrtvovati svoje živote. 

Na prigodnoj svečanosti, u nazočnosti pokrovitelja, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, glumica Slavica Knežević uručila im je statuete "Srce na dlanu".

"Čast mi je i zadovoljstvo biti s vama jer ste vi, u vremenima koja nisu lagana, hrabri primjeri koje treba slijediti. Puno činite i drugima dajete optimizam i svjetlo dobrote, a to je ono što našem društvu danas treba", kazao je predsjednik Josipović obraćajući se dobitnicima nagrade "Ponos Hrvatske" čime je i otvorio svečanu dodjelu nagrade. Ovogodišnja svečanost, koja se održava šestu godinu zaredom, upriličena je u organizaciji udruge "Ponos Hrvatske" te partnerima "24 sata", HRT-a i Agrokora.

Među više od 70 zanimljivih priča i sudbina ocjenjivački sud - olimpijka Blanka Vlašić, komičar Željko Pervan i fotograf Šime Strikoman - izabrali su 24 heroja za 2010. godinu, ljude velikog srca, junake modernog doba, iz cijele Hrvatske, koji su svojim nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost.

Od presudne je važnosti stalno se podsjećati na srž od koje su sagrađeni sami temelji HGSS-a, na kojima su poslije nikli brojni stupovi raznih komisija koje omogućuju spašavanje u brojnim medijima (stijene, more, snijeg, rijeke, šume, speleološki objeti, zrak...), u okvirima naše službe na koju smo svi ponosni, a sve sa ciljem što kvalitetnije podrške krajnjem korisniku-unesrećenim osobama diljem Lijepe naše i šire.

Ova svečanost humanosti i istinskih principa je prava prilika za godišnju obnovu motivacije svim spašavateljima kako bi što "oštriji" ušli u novu godinu koja će zasigurno donijeti nove izazove za sve nas.

Alati

1740