Potpisan Sporazum o modernizaciji radiokomunikacijske opreme

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović potpisao Sporazum o suradnji na realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ te, sa suradnicima, prisustvovao Županijskoj vježbi operativnih snaga sustava civilne zaštite „Zaprešić 2019“

Jučer, 8. lipnja u Zaprešiću, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik HVZ-a Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić potpisali su Sporazum o suradnji na realizaciji projekta „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ministar Božinović izjavio je kako upravo potpisivanje Sporazuma ključno za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije i njihovo usmjeravanje u nabavu vrhunske, moderne i nužne opreme za sve žurne službe zaštite i spašavanja. U ovom konkretnom slučaju, nabavom 3.000 ručnih i 900 mobilnih radio-komunikacijskih stanica za vozila, poboljšat će se komunikacija žurnih službi na terenu, što je preduvjet učinkovite podjele, koordinacije i provedbe žurnih aktivnosti, odnosno ubrzanja reakcije u trenucima katastrofa i elementarnih nepogoda.

Naglasio je kako je uloga Ministarstva unutarnjih poslova da bude servis onima koji spašavaju živote i imovinu diljem Hrvatske. Moderna radiokomunikacijska oprema sustava civilne zaštite jedna je od ključnih karika u lancu dobrog, sveobuhvatnog i pravovremenog odgovora na katastrofu. Upravo u tu svrhu, iz Europskog fonda za regionalni razvoj unije odobreno je gotovo 40 milijuna kuna, od čega se 85% financira bespovratnim sredstvima iz fondova dok se ostatak od 15% financira sredstvima Državnog proračuna.

U sklopu ovog projekta nabavljaju se TETRA radio uređaji dostatni za vrhunsku i jedinstvenu komunikaciju svih službi u trenucima prirodnih nepogoda i katastrofa. Prednost novih radio stanica jest i njihova mogućnost dostave podataka o lokaciji, što koordinacijskim centrima olakšava praćenje kretanja snaga na terenu. „Realizacijom ovog projekta kvalitetno ćemo opremiti sve sudionike civilne zaštite, u naš odgovor na katastrofu uvesti jedinstveni komunikacijski sustav, te povećati povezanost i učinkovitost svih naših žurnih službi“, izjavio je ministar Božinović. Svoju spremnost na terenu operativne snage sustava civilne zaštite  Zagrebačke županije pokazale su vježbom „Zaprešić 2019“.  

Ministar Božinović, sa suradnicima, obišao je lokacije vježbi na kojima je prikazano kako operativne snage sustava civilne zaštite trebaju postupati u slučajevima potrage za nestalom osobom, požara stambenog objekta s gašenjem, evakuacijom i spašavanjem, sudara više osobnih automobila ili akcidenta s opasnom tvari u prometu te ostalim sličnim scenarijima. Vježbi su prisustvovali i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, gradonačelnik grada Zaprešića Željko Turk te načelnik stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić.

Na vježbi CZ Zagrebačke županije "Zaprešić 2019"., sudjelovale su sve operativne snage: MUP, HMP, vatrogasne postrojbe, Crveni križ, DIP, HUOOP i HGSS.

Vježba se sastojala od nekoliko zadataka, koji su svi uspješno izvršeni:
- Potraga za nestalom osobom
- Požar stambenog objekta s gašenjem, spašavanjem i evakuacijom
- Sudar više vozila
- Akcident s opasnom tvari u prometu.
- Požar otvorenog prostora
- Dobava pitke vode

Cilj vježbe je bio provjera pripremljenosti i osposobljenosti pripadnika operativnih snaga sustava Civilne zaštite za izvršenje zadaća iz domene njihovih specijalnosti s naglaskom na međusobnoj komunikaciji.

HGSS ja rukovodio dijelom vježbe potrage za nestalom osobom. Simuliran je nestanak starije osobe. HGSS je u suradnji s interventnom policijom i DVD Bistra izvršili pretraživanje terena u okolici gradskog groblja u Zaprešiću. Dio terena je pretražen bespilotnim letjelicom, a određene segmente su pretraživali potražnji timovi sa psima HUOOP-a i HGSS-a.
Zapovijedanje potragom je rukovođeno iz zapovjednog vozila HGSS-a, primjenjujući elemente teorije traganja na temelju koje je HGSS postao glavna referenca u RH u području traganja za nestalim osobama.

Vježba je počela u 10:00, a završila u 14:00 postrojavanje svih žurnih službi.

Na vježbi je sudjelovalo 14 pripadnika HGSS-a iz stanica Samobor, Krapina, Čakovec i Novska, te dva potražnja psa.

 

Alati

770