Potraga na Biokovu za češkim turistom

23.09.2010. (09h). Potraga za nestalim Češkim turistom koja  traje od preključer, za sada nema rezultata. Jutros je na teren izišlo 25 gorskih spašavatelja HGSS-a, te desetak vatrogasaca i pripadnika policije. Jučer je intenzivno pretraženo područje Biokova iznad Drvenika na koje se prema prvim saznajima uputio nesretni Čeh. Na žalost tom prilikom stradao je jedan pas GSS-a koji je sudjelovao u potrazi. Njega je po vrlo oštrom stjenovitom terenu ugrizao poskok nakon čega je na žalost uginuo. Danas se potraga premješta na zapadniji dio Biokova, jer se po nekim informacijama nestali Čeh viđen kako polazi u planinu zapadnije nego se pretpostavljalo. Spasioci za  sada imaju samo informaciju da se je nestali turist uputio na Biokovo 21.09. u jutarnjim satima (09,30h), te da se javio svojoj obitelji u 17 sati kako se nalazi na jednom od vrhova Biokova sa kojeg se vidi Drvenik. Vršni greben Biokova ima puno takvih vrhova, pa se radi o području potrage većem od 1500 hektara, vrlo nepristupačnog i opasnog terena koji otežava rad spasiteljima. Ni potraga iz zraka jučer nija dala rezultat jer se radi o nepreglednom terenu sa puno škrapa ili raslinja. Ukoliko se turist nalazi na Biokovu, vjerojatno  mu se je dogodila neka nesreća.

Zato GSS ponovno moli sve turiste i posjetitelje da se pridržavaju njegovih preporuka. Stjenovite planine uz more iako relativno male nadmorske visine nisu nipošto manje opasne od Alpa. Za niih se treba pripremiti, ponijeti odgovarajuću opremu i obuću i držati se označenih i sigurnih staza. Prethodno treba najaviti pravac i cilj svog kretanja obitelji, domaćinu ili na recepciji kampa ili hotela i nikad se sam ne upuštati u pohod. U protivnom su moguće ovakve situacije da kada dođete u opasnost, doživite nesreću ili vam pozli, baš nitko o tome neće znati ništa, ni o mjestu gdje se nalazite niti što vam se dogodilo. A to svaku pomoć čini vrlo teškom, ponekad  bezizglednom.

22.09.2010. Potrage na Biokovu i Sljemenu. U tijeku je potraga za nestalim češkim turistom J.G. (57 godina) koji se je jučer u jutarnjim satima uputio na Biokovo, no nije se vratio u Drvenik gdje je odsjeo sa svojom rodbinom i prijateljima.  Jučer u 17 sati posljednji put se javio sa vrha Biokova i očekivalo se da će se prije mraka spustiti u dolinu. Zabrinuti prijatelji zvali su u 22,30 h  Županijski centar  112., koji je potom obavjestio HGSS. Tijekon noći vršeno je lociranje mobitela, no rezultati lociranja nisu od velike koristi spasiteljima, a na pozive upućene ka njemu nema odgovara. Na teren su izišli pripadnici HGSS-a, Stanice Makarska, a jutros su im se priključili i pripadnici HGSS stanica Split.  Oni pročešljavaju područje u potrazi za nestalim. Radi se o krševitom nepreglednom terenu, punom oštrih stijena, škrapa i litica. I u ovom slučaju se radi o turisti u sandalama što sigurno nije odgovarajuća obuća za planinarenje po Biokovu. Uz to se je sam uputio u planinu, što također nije sretna okolnost i čini njegovo lociranje na širokom prostoru vrlo teškom zadaćom.  

U 10 satu u potragu se je uključio i helikopter HRZ-a sa letačkom ekipom HGSS-a iz Spita, no za sada nema rezultata. Ovo je treća potraga HGSS-a  u posljednja 24 sata. Sinoć je sretno završila potraga za dvoje dječaka 13 i 9 godina u Bušinama kraj Virovitice u kojoj je sudjelovala  HGSS Stanica Požega. Dječaci su pronađeni živi i zdravi.  Na Sljemenu je  u tijeku potraga za starijom ženskom osobom GB (66 god.) iz Zagreba  koja je pozljednji put viđena na Sljemenu prije dva dana i od tada joj se gubi svaki trag. Za nestalom osobom Intenzivno se traga već dva dana a u potragu su uključeni pripadnici HGSS-a Stanice Zagreb, građani i udruge, no za sada bez rezultata .

Alati

2291