Potraga na Lošinju

Uz sve molbe, upozorenja i upute preko društvenih mreža vezano za kretanje po prirodi u ljetnim mjesecima, ipak se neki odvaže krenuti, a da te iste molbe, upozorenja i upute ne primjenjuju.

Tako je HGSS Stanica Rijeka – OT Mali Lošinj dobila dojavu, 16. kolovoza, 2017. godine u 16 i 30 sati, o nestanku mlađe muške osobe na području planine Osorščice na otoku Lošinju. Putem mobitela stupili su u kontakt s unesrećenim i uspijeli locirati osobu na zapadnoj strani Osorščice iznad planinarske staze. Trojica pripadnika HGSS Stanice Rijeka – OT Mali Lošinj krenula su službenim vozilom makadamskom cestom do repetitora na vrhu Osroščice, te su dvojica pripadnika HGSS-a krenula u potragu po markiranoj stazi dijelom po ferati i siparu. Nakon 45 minuta hoda osoba je pronađena 100- tinjak metara iznad planinarske staze u gustoj vegetaciji, te su na licu mjesta zatečena još dvojica mladića!

Unesrećeni se kretao planinarskom stazom, i nije mogao naći markacije te se uputio prema vrhu kroz gusto raslinje i šumu van označenih staza po strmom terenu i ubrzo odustao. Putem mobitela zatražio je pomoć svojih prijatelja koje je zvao znatno prije dojave HGSS-u. Mladići su samoinicijativno krenuli u potragu spuštajući se od najvišeg vrha Televrina po šikari van svih označenin staza bez adekvatne opreme i nekakvim čudom došli do njega zazivajući ga tokom traženja. Vidno raspoloženi, nisu bili svijesni mogućih posljedica svoje potrage, dehidracije i iscrpljenosti njihovog prijatelja.

Unesrećeni nije sa sobom imao vode niti adekvatnu obuću i odjeću, a sa opeklinama od sunca kretao se 10-tak sati vidno iscrpljen i umoran. Nakon rehidracije i odmora pripadnici HGSS-a zbog dobrog poznavanja terena i uvjeta na terenu nakon 10 tak minuta uspjeli su naći markirani planinarski put te se uputili prema repetitoru. Zbog umora brzina hoda i odmori bili su prilagođeni unesrećenom koji je uspješno sa svojim prijateljima doveden do vozila kojim su se uputili u podonožje Osorščice. Time je akcija u 20:00 h završena.

Alati

7737