Potražna akcija na području Trojvrha

Jučer oko 16 sati zaprimilljen je poziv u potražnu akciju na području općine Josipdol, točnije na području mjesta Trojvrh. Naime, oko 12:30 sati od svoje rodne kuće udaljio se stariji muškarac rođen 1936 godine koji je bio u posjetu rodbini.

Kako je riječ o starijoj osobi koja je dijabetičar brzo je organizirana potražnau akcija u koju su uključeni svi raspoloživi resursi. Potragu je počela ubrzo nakon dojave negdje oko 17 sati a odvijala se na vrlo teško prohodnom terenu, a dodatno ga je otežavala i činjenica da bio vrrlo topa i sparan dan te da je riječ o još uvijek minski sumnjivom području.

U potragu su uključena dva potražna tima i dron s kojim se pokušavalo iz zraka locirati nestalu osobu. Na teren je izišlo i 17 spašavatelja, a  u pomoć su pozvani i DVD Josipdol, dok su se u potragu uključili i mještani Trojvrha i rodbina nestaloga, kako i policijska ophodnja PP Ogulin, a obaviještene su i susjedne stanice HGSS-a i  komisija za potrage kako bi se u pripravnost stavili i njihovi raspoloživi resursi u slučaju da se nestala osoba ne pronađe brzo.

U kontaktu i u dogovoru s susjednim stanicama i komisijom za potrage u ispomoć su poslana i dva člana HGSS stanice Orahovica s dronom opremljenim termovizijskom kamerom te je napravljen plan da se većina snaga odmori, te da se potraga nastavi ujutro ukoliko se nestala osoba ne pronađe uz pomoć termovizijske kamere. Četiri člana naše stanice i dva člana stanice Orahovica s termovizijom koji su pristigli na mjesto potrage oko pola noći, zajedno s policijskom ophodnjom i članovima obitelji nestaloga nastavili su s potragom iz zraka ali i sa zemlje.

Vruć prethodni dan i ugrijano tlo i okolina otežalo je potragu termovizijom no ipak locirano je jedno područje koje se je činilo dosta sumnjivo te su upućeni spašavatelji zemaljskim putem da isto detaljnije pretraže. Negdje oko 3 sata ujutro nestala osoba je pronađena na svu sreću živa, no na vrlo teškom i neprohodnom terenu. Iako je nestali pronađen oko 350 metara zračne linije udaljen od najbližeg puta trebalo je dosta napora uložiti od svih prisutnih spašavatelja i policije da ga se transportira i preda hitnoj medicinskoj pomoći nešto prije pet sati ujutro. Nakon toga trebalo je skupiti i spakirati svu opremu koja je korištena te se vratiti u stanicu, za neke spašavatelje ovo je bila duga noć, više od 12 sati na terenu, ali ipak sretni i zadovoljni jer je potraga sretno završena, a neki su se odmah iz potrage uputili na svoja radna mjesta te za njih zasluženi odmor te slijedi.

Alati

454