Pronađen nestali mještanin Radoboja

Potražni tim HGSS-a u sastavu vodič i potražni pas, pronašao je tijelo mještanina Radoboja koji je nestao krajem prošlog mjeseca. U opsežnoj potrazi tijekom nedjelje sudjelovali su članovi HGSS stanica Zagreb i Karlovac, kinološke udruge HUOPP i KOSSP iz Zagreba te pripadnici DVD-a i Lovačkog društva Petrovsko.

U utorak, 7. prosinca spašavatelji HGSS Stanice Zagreb na poziv PU krapisko zagorske uključili su se u potragu za nestalim R.C. iz Radoboja koji se 30. studenog udaljio od svoje kuće osobnim autobilom. Razlog za pozivanje HGSS-a u ovu potragu bio je pronalazak automobila nestalog u blizini groblja u selu Petrovsko. Na prvi pogled pitomi brežuljci i šume Hrvatskog zagorja u snježnim uvjetima predstavljaju prilično nepristupačan teren.

Po dolasku na teren spašavatelji su pristupili organizaciji akcije traganja prema statističkim metodama međuarodne baze podataka ISRID i dosadašnjem velikom iskustvu HGSS-a u tragnju za osobama u sličnim okolnostima nestanka. Nakon vrlo detaljnog pregleda užeg područja oko automobila (površine 60ha), nestali nije pronađen, pa je zona potrage proširena na pristupne puteve vrhu Brezovica petrovska. Tamo je nestali ranije odlazio kako bi uspostavljao veze radiomaterskom radiostanicom. U vrlo kratkom vremenu potražni tim HGSS-a kojeg čine vodič i potražni pas locirao je tijelo nestaloga na jednom od puteva.

Posije policijskog očevida obavljenog na mjestu pronalaska tijela spašavatelji su preminulog transportirali po snijegom pokrivenoj šumskoj cesti. Transport je izveden korištenjem  klasične tehnike izlačenja u zimskim uvjetima koja je uz stjensko i speleološko spašavanje osnovna djelatnost HGSS-a. U akciji su sudjelovali članovi HGSS stanica Zagreb, Karlovac, Kinološke udruge HUOPP i KOSSP iz Zagreba te pripadnici DVD-a i Lovačkog društva Petrovsko.

Alati

2343