Proslava 50 godina HGSS Stanice Rijeka i Zbor spašavatelja HGSS-a

U subotu 10. travnja obilježena je 50. obljetnica osnivanja HGSS Stanice Rijeka. Obilježavanje obljetnice započelo je pokaznom vježbom spašavanja sa mosta iznad kanjona Rječine koju su uzvanici pratili s Trsatske gradine.

Nakon uspješne pokazne vježbe svečanost se nastavila u prostorijama narodne čitaonice na Trsatu gdje je održana svečana sjednica. Na sjednici je prikazan kratki film o samom HGSS-u te je dan pregled razvoja Stanice od 1960. do danas. Poseban osvrt i pažnja posvećeni su članovima osnivačima, čijim su članovima obitelji uručena prigodna priznanja.

Događaju su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave na čijem području Stanica Rijeka i djeluje.

Za dosadašnji rad i dostignute rezultate Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, predstavnik Grada Rijeke g. Marijan Vundać i Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina uručili su HGSS Stanici Rijeka dodijeljena priznanja.

Nakon proslave, na Platku je u popodnevnim satima održan i Zbor spašavatelja HGSS-a, nakon čega je uslijedila večera i prigodno slavlje. Na Zboru, koji je stručno i savjetodavno tijelo HGSS-a, sudjelovalo je 60-tak članova HGSS-a, a prezentirane su slijedeće teme:

  • Josip Granić, Stanica Karlovac, Razvoj spašavanja na brzoj vodi i poplavljenim područjima u HGSS-u
  • Toni Poljak, Stanica Split, Potrage na vodi
  • Robert Erhardt, Stanica Zagreb, MEHANIZAM Zajednice za civilnu zaštitu EU
  • Hrvoje Dujmić, Stanica Split, RECCO – sustav za spašavanje iz lavina
  • Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, Stipe Bušelić, Stanica Makarska, Analiza akcije spašavanja dviju poljskih planinarki iz stijene Bukovca na Biokovu
  • Darko Bakšić, Stanica Zagreb, Voronya 2009: Video prikaz spuštanja u najdublju jamu na svijetu

Alati

2597