Marin Lukas

HGSS i danas intervenira na poplavljenom području

Ovo je druga žrtva poplave koje su od polovice svibnja poharale područje Slavonije.

četvrtak, 5. lipnja

Članovi HGSS-a i dalje se nalaze na području Slaovnije koje je pogođeno nedavnom katastrofalnom poplavom. Na terenu je danas 15 gorskih spašavatelja iz Bjelovara, Vinkovaca i Slavonskog Borda. Oni su raspoređeni u četiri tima koji trenutno na području Rajeva Sela i Gunje između ostalog taransportiraju djelatnike javnih poduzeća i mobilnih operatera kako bi se što prije mogle utvrditi i sanirati štete nastale na javnoj infrastrukturi. Dio spašavatelja i dalje je u pripravnosti za ostale intervencije, a na terenu se nalazi i potražno vozilo HGSS-a.

ponedjeljak, 2.lipnja

večer

Danas poslijepodne članovi HGSS-a nakon zaprimljene dojave, u Rajevu Selu  pronašli su tjelo nestale starije muške osobe.  Tijelo je transportirano i predano polciji oko 16.50 sati. Ovo je druga žrtva poplave koje su od polovice svibnja poharale područje Slavonije.

jutro

Danas su timovi gorskih spašavatelja a terenu s veterinarima. U tijeku su aktivnosti vezane za izvlačenje preostale uginule stoke te pregled terena.

nedjelja, 1. lipnja

U nedjelju su članovi HGSS-a radili sa tri tima u čamcima u naselju Padeži i Gunji.
- Zadatak nam je bio ući u do sada nepristupačne dijelove sela, provjeriti prometnice, propuste ispod cesta i željezničkih pruga, locirati uginulu stoku te to sve dokumentirati GPS-om, foto i video materijalom. - javljeno je danas s terena.

subota, 31 svibnja

Aktivnosti na poplavljenom području i dalje traju. Izvlačenje uginule stoke je pri kraju, a voda se sve više povlači iz poplavljenih sela, i tek sada se vidi koliki su bili razmjeri i snaga vode.
Na terenu je 25 spašavatelja, sa 4 plovila i zapovjednim vozilom koji provjeravaju gospodarske objekte, evidentiraju lokacije uginule stoke te je izvlače ukoliko je moguće pristupiti izvlačenju, a da se ne ulazi u kontaminiranu vodu.
Sudjelovali članovi stanica Bjelovar, Karlovac, Novska, Osijek i Vinkovci.

petak, 30. svibnja

Dok se na području Slavonije voda polako povlači, iza sebe ostavlja mnoštvo posla u kojem sudjeluju  gorski spašavatelji. Nakon spašavanja ljudskih života, kućnih ljubimaca i stoke koji su obilježili protekli tjedan, ovih dana  radi se na prikupljanju uginulih životinja.

Danas je točno dva tjedna od kako su gorski spašavatelji krenuli u akciju spašavanja na poplavljenim područjima u Slavoniji i susjednoj BiH. Pojedina područja su prohodna, dok su dijelovi sela još uvijek pod vodom koja se povlači ostavljajući  za sobom uginulu stoku. Nastavljene su aktivnosti njenog prikupljanja , a na terenu u Gunji se nalazi pet timova gorskih spašavatelja iz stanica Vinkovci, Slavonski Brod, Orahovica, Ogulin, Bjelovar i Karlovac.

četvrtak, 29. svibnja 
Njih dvadesetak iz Novske, Zagreba, Vinkovaca, Osijeka i Karlovca danas su na terenu raspoređeni u šest timova. Dva tima nalaze u Račinovcima, a četiri u Gunji. Aktivnosti na terenu odrađuju se u suradnji s Hrvatskom vojskom i DUZS-om.

Unatoč smanjenju vodostaja, stanje na terenu, na kojem se zbrajaju štete još uvijek je teško.

Alati

3273