Puno potraga i posla za HGSS.

Dana 26. rujna u 16:16 sati ŽC 112 Karlovac primio je zahtjev od OKC PU karlovačke za angažiranje HGSS-a, radi traganja za nestalom osobom na području mjesta Batnoga kod Cetingrada. ŽC 112 je zahtjev proslijedio u HGSS Karlovac.  Muškarac (1929.g) prije nekoliko dana udaljio se od kuće, a dosadašnja potraga od strane policije i rodbine nije dala rezultata pa je zatražena pomoć HGSS-a.  U potrazi je do 23:00 sati sudjelovalo 18 pripadnika HGSS-a, 9 policajaca, 4 lovca i 8 mještana. Tijekom noći traganje su nastavili pripadnici HGSS-a , ali potraga nije dala rezultata. Traganje je nastavljeno i  27. rujna. i trenutno na terenu uz pripadnike HGSS-a Karlovac tragaju i policija te nekoliko pripadnika DVD-a.  

I u Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je potraga za nestalom mlađom muškom osobom ( 21 godina) iz mjesta Gat (Belišće), koja je zadnji put viđena 26. rujna u 03:00 sati kod ribarskog doma u Gatu Dana 26. rujna u 21:39 sati ŽC 112 Osijek je o tome obavijestio HGSS Osijek koji je poktrenuo potragu.
Pokrenuto je traganje na području oko ribarskog doma u Gatu, rijeke Karašice, vikendice u blizini Gata, u kojoj su sudjelovali pripadnici HGSS-a Osijek i djelatnici policije. Potraga nije dala rezultata i nastavljena je 27. rujna. Trenutno se na terenu nalaze oko 75 ljudi,. Uz pripadnike HGSS-a Stanice Osijek, Vinkovci i Požega, u potrazi sudjeluje i policija, mještani, ronioci i vatrogasci

Na Biokovu još uvijek traje potraga za nestalim češkim turistom koji je nestao prije tjedan dana. Turist se je navodno uputio u nepoznatom pravcu na Biokovo bez opreme i očigledno je skrenuo izvan uređenih putova, čime je pred spasioce postavio vrlo tešku ali vjerojatno ne i nemoguću misiju: kako ga locirati u nepreglednom bespuću.

Zato su potrage najzahtijevnija aktivnost HGSS-a jer u pravilu angažiraju najveće snage i resurse na najširem prostoru i iziskuju najduže vremena. Ishod svake potrage je potpuno neizvjestan, jer se gotovo sve potrage pokreću i provode tek temeljem neprovjerljivih indicija da je nestala osoba otišla ili se vjerojatno nalazi nekom području. Zone pretrage najčešće se mjere stotinama ili tisućama hektara, najčešće nepreglednog i nepristupačnog prostora. No i toliko veliki prostor nije garancija da se nestali baš nalazi tamo gdje se pretpostavlja da bi trebao biti. Nije neobično da se nestali pronađu ili se pojave na sasvim drugim mjestima od mjesta na koje je potraga usmjerene. Kada se osobe same upute iz kuće, poglavito u planinu, najčešće osim njih samih, nitko drugi nezna gdje se nazlaze i kojem pravcu se uputile, što svaku potragu čini enigmom koju HGSS zahvaljujući svojim specijalistima za potrage (Search manageri) i drugim resursima pokušava odgonetnuti. No  raspoložive informacije su u pravilu vrlo oskudne, neodređene i često ih je nemoguće provjeriti na drugačiji način osim mukotrpnog terenskog rada i češljanja (mogućeg) prostora.

Alati

2316