S dočeka Nove godine u potragu

Nova, 2011.  godina i to svega u prvih pola sata, pune ruke posla i još jednu u nizu akcija podarila je gospićkim gorskim spašavateljima. Oni su za svega nekoliko minuta svoju svečanu odjeću ponovo zamijenili radnom odorom i sa proslave pohitali u pomoć izgubljenom dvojcu koji je zapeo u snijegom okovanim velebitskim bespućima.

Pola sata  nakon ponoći, na sam  doček Nove godine, dežurni telefon HGSS Stanice Gospić zvoni, a operateri nakon kratkog čestitanja, uz najiskrenije želje, prosljeđuju nam obavijest o akciji. Spajaju nas s policijskom postajom Karlobag gdje nam objašnjavaju da su zaprimili kratak poziv u pomoć od para koji se izgubio negdje na području Ravnog ili Crnog dabra, te da su životno ugroženi i da ih je potrebno izvući.

Informacija nam ne pomaže previše jer je pristup ovim visoravnima  moguć, ali s dva suprotna  kraja planine. Tako za početak akciju okarakteriziramo kao potražnu, te joj dodajemo epitet žurnosti iz razloga što  je već danima temperatura od -15 do -20 te procjenjujemo da će nesretni par postati itekako ugrožen napuste li sigurnost i toplinu zaglavljenog vozila ili ukoliko potroše gorivo.  Između dva Dabra odlučujemo se za onaj Ravni, koji je daleko atraktivniji za posjetitelje, a i većim dijelom do njega je cesta dosta dobra, što dovede brojne nesretnike u zabludu i lažnu sigurnost, prikrivajući prave zamke ove naše mušičave planine. Za manje od 20 minuta već se sa dva terenska vozila uspinjemo Velebitskim zavojitim cestama, oprezno se žureći zbog leda na cesti. U dogovoru smo s policijom koja također terencem  kreće iz Karlobaga.

Pretpostavka o položaju ugroženog para je bila točna, te ih pronalazimo u Ravnom Dabru kod škole - planinarskog doma. Policija defenderom izvlači neoprezni par, a mi izvlačimo njihov automobil. Naši terenci su dobro opremljeni za zimu i nemamo većih problema. Od trenutka poziva Županijskog centra 112, na samu noć dočeka nove godine iz samog srca Velebita za samo dva sata  par koji je tražio pomoć je lociran, izvučen iz opasnosti visoke planine  oni i automobil (stara škoda), te dopremljeni na sigurno.  

Nakon završetka akcije, negdje pred zoru gorski spašavatelji su se vratili svojim obiteljima, koje su ostavili u trenutku najbolje fešte, veselja i čestitanja, pretvorivši trenutke zabave u strah, zebnju i iščekivanje, jer oni su itekako svjesni opasnosti koje Velebit krije i mogućnosti da planina leđa okrene čak i gorskim spašavateljima. Vratili su se svojim obiteljima, tiho, da ih ne probude, i tiho, kako to i obično rade završili još jednu akciju spašavanja. Sutra ih nitko neće ništa pitati, nitko neće pitati ništa niti neoprezne ljude koji svojom nepromišljenošću dovode u opasnost i sebe i druge. Nema kazne za loše, niti nagrade za dobre, da li  je to  u redu, ili nije, tako je kako je, ali jedno je sigurno,  ipak smo mi civilizirana humana zajednica koja brine o svim svojim članovima i gostima. Možda to ovu Lijepu našu i čini privlačnom zemljom u sigurnom smislu. Zanimljivo je to da u ovo doba godine, po ovakvim zimskim uvjetima i hladnoćama ovaj dio planine strogo zaobilaze čak i vukovi, jedino nepromišljeni čovjek iz kojekakvih pobuda dovodi u veliku opasnost i sebe i druge. Na kraju, u ovoj priči nema objektivnih i subjektivnih opasnosti, nema upravljanja rizikom, priča je jednostavna NEMOJTE RISKIRATI, ne na ovoj planini, jer ona rijetko prašta.

Alati

2134