S edukacije na akciju

U petak, 22. veljače, članovi HGSS Stanice Orahovica imali su čast gostovati u školi za život - Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini.

Učenicima prvih razreda ekonomije, elektrotehnike i gimnazije pokušali smo probuditi interes za boravak u planini, uz brojne savjete kako da taj boravak bude i siguran. Predstavili smo im Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Stanicu Orahovica. Odradili smo i nešto čvorova, te demonstrirali imobilizacijska sredstva koja koristimo u našim akcijama spašavanja pa zajednički odradili i jedno medicinsko zbrinjavanje.

Isti dan, u kasnim večernjim satima, na poziv Centra 112 u Parku prirode Papuk sa šumskog puta za Nevoljaš izvukli smo dvoje izletnika koji očito nisu bili na našoj nastavi, pa su podlegli subjektivnim opasnostima u planini. Na sreću, ova je akcija završila vrlo brzo, zahvaljujući i dijeljenju lokacije uz pomoć mobilnog telefona pa su spašavatelji već oko ponoći, nakon analize, pregledavanja i nadopunjavanja opreme, punjenja automobila gorivom i pripremom za moguću sljedeću akciju, bili u svojim toplim krevetima.

Alati

301