Sa Premužićeve staze na Velebitu spašen ozlijeđeni planinar

Tri minute nakon 14 sati, 14. kolovoza na dežurni mobitel Stanice Gospić došao je poziv u pomoć. Planinar i vodič HPS-a ozlijedio je gležanj na svom putu Premužićkom od Ravnog Dabra prema Alanu, negdje na području Radlovca. Težina ozljede mu nije dozvoljavala daljni napredak pa je bio prisiljen zatražiti pomoć HGSS-a.

Kako je odgovoran i iskusan planinar koji je unaprijed isplanirao svoj pohod Velebitom, pobrinuo se i za slučaj da mu se dogodi kakva nezgoda te pribavio i telefonske brojeve za poziv u pomoć. Ipak, kako do sad nije planinario ovim područjem sama dojava je bila malo neprecizna pa je akcija spašavanja prerasla u potragu. Međutim, dobro poznavanje terena gorskih spašavatelja Stanice Gospić rezultiralo je brzim pronalaskom unesrećenog planinara kome je pružena prva pomoć na terenu, a odmah potom je terenskim vozilom HGSS transportiran u Opću bolnicu Gospić na daljnju obradu.

Ova akcija spašavanja je primjer kako se i najbolje planirani put iskusnog planinara može izjaloviti, ali odgovornim ponašanjem posljedice se svedu na minimalnu štetu, a gorskim spašavateljima se umnoge olakša njihov posao.

Alati

1778