Sa Sljemena jučer spašen teško ozlijeđen izletnik

Nakon poziva na dežurni telefon, spašavatelji Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja koja je završila nešto prije ponoći.

Jučer malo prije ponoći uspješno je završena akcija spašavanja kojom je još jednom požrtvovnošću pripadnika GSS-a gotovo sigurno spašen jedan ljudski život.

Tijekom dana izletnik se sam uputio na Sljeme iz smjera Markuševca. Planinarska staza kojom je krenuo je bila prekrivena sa 50cm snijega, te je temperatura zraka bila malo ispod nule. Malo nakon polovice puta, na oko 700m n/v i oko 15h, nastupila je ozljeda kralježnice. Unesrećeni se više nije mogao sam kretati uopće, a kamoli po dubokom snijegu i putu s više snježnih zapuha. Bio je zarobljen u dubokom snijegu bez izgleda da se sam izbavi iz nastale situacije. Zahvaljujući mobitelu i telefonskom broju 112 pokrenuta je akcija spašavanja.
Nakon poziva na dežurni telefon, spašavatelji Stanice Zagreb, krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja. Nakon poziva, preostala su još samo dva sata dnevnog svjetla. Uvjeti su bili vrlo nepovoljni, sa dubokim snijegom koji je otežavao kretanje ljudima i nošenja opreme. Kako je padala noć, padala je i temperatura zraka.
Dvoje spašavatelja,koji su se nalazili kao pomoć redovnom HGSS dežurstvu na skijalištu Sljeme, krenuli su odmah sa turno skijama i najosnovnijom opremom u potragu za unesrećenim s vrha. Paralelno, druga skupina spašavatelja krenula je terenskim vozilom šumskim putem iz smjera Markuševca. Zbog velike količine snijega i zapuha, vozilo su trebali napustiti i dalje krenuti pješke. Spašavatelji su se natovarili s nosilima,užadi i medicinskom opremom,te pješke započeli mukotrpan uspon kroz duboki snijeg.
Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina sa opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, nastupio je mukotrpni transport pješke s nosilima pošto ni motorne sanjke, s dodatnim spašaveteljima, nisu uspjele probiti više metarske zapuhe. Zbog noći i iznimno teških uvjeta pridružila se i treća skupina spašavatelja koji su se vraćali s dežurstva na skijalištu. Uslijedilo je 4 sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg. Transport po mrkloj noći kroz snijegom zatrpanu šumu bio je moguć zahvaljujući upotrebi GPS-a i u njemu unesenih HGSS obilježenih putova, ostale opreme spašavatelja te spremnosti i sposobnosti njih samih. Nakon pronalaska ukopanog terenskog vozila, ozlijeđeni je unesen na nosilima te transportiran do asfaltne ceste iznad Markuševca, gdje je čekala hitna pomoć.
Ovime bi još jednom željeli upozoriti ljude da budu na oprezu kada idu u planine - ne precijene svoje sposobnosti, prate vremensku prognozu i uvjete te im se prilagode , i po mogućnosti ne kreću sami.

Alati

2157