Sastanak HGSS-a sa predstavnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje

U Splitu je u ponedjeljak, 13. rujna 2010. održan radni sastanak predstavnika predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja na čelu s pročelnikom Vinkom Prizmićem te Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na čelu s ravnateljem Damirom Trutom, na kojem je iskazana čvrsta opredijeljenost za nastavak daljnje uspješne suradnje. Sastanku su nazočili i dopročelnik Službe Vedran Tešić, pročelnik Komisije za helikoptersko spašavanje HGSS-a Srđan Vrsalović, Pročelnik Komisije za školovanje i tehniku spašavanja: Dubravko Butala, pročelnik Stanice Split i Makarska Stipe Božić i Stipe Bušelić. Uz ravnatelja gosp. Damira Truta, sastanku su nazočili njegovi pomoćnici: mr.sc. Anto Zelić pomoćnik ravnatelja i glavni nadzornik za sustav 112, Stjepan Huzjak, pomoćnik ravnatelja i zapovjednik civilne zaštite RH, Cvjetko Obradović, pomoćnik ravnatelja za Službu zajedničkih poslova, Petar Škorić, pročelnik Područnog ureda Split, Marijana Klanac, tajnica Kabineta ravnatelja.

HGSS je jedan od važnih resursa zaštite i spašavanja RH koji zajedno sa ostalim operativnim snagama (vatrogastvo, HMP, policija i sl.) čine važne elemente sustava zaštite i spašavanja. Državna uprava za zaštitu i spašavanje tradicionalno organizira sastanke sa operativnim snagama i subjektima u cilju u napređenja sustava, te je u tom cilju organiziran i sastanak sa predstavnicima HGSS-a. Budući da je tema sastanka bila izvršenje zadaća iz Programa Vlade za pripremu turističke sezone 2010. , ovaj sastanak je organiziran u priobalju i to u Splitu gdje je tijekom ljeta organizirano i centralno dežurstvo u kojem su sudjelovali letači spašavatelji iz svih stanica HGSS-a iz unutrašnjosti.

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić u uvodnom dijelu sastanka izvijestio je nazočne o radu HGSS-a i aktivnostima tijekom sezone, kao i o sve većem problemu sigurnosti na prostorima izvan naselja i prometnica kojemu treba posvetiti primjerenu pozornost. Posebno se osvrnuo na neriješene probleme provedbe obuke za njihove pripadnike kao i neriješena prostorna pitanja za stanice HGSS-a koje nemaju uvjetne radne prostore za svoj neometan rad.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut pohvalio je rad HGSS-a u spašavanju ljudskih života i njihove aktivnosti kojima pomažu izgradnju zajedničkog - jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja. Sasvim opravdanim smatra zahtjev HGSS-a za primjerenim rješavanjem njihovih smještajnih prostora, a što bi prvenstveno trebala prepoznati i pomoći lokalna zajednica. Istaknuo je kako sve službe koje sudjeluju u spašavanju ljudskih života moraju podizati svoju spremnost i osposobljenost, pa je tako i s predstavnicima Glavnog stožera OSRH dogovoren nastavak provedbe daljnje obuke sa helikopterima HRZ-a u kojoj sudjeluju pripadnici HGSS-a.

Alati

2893