Spašavanje iz kanjona rijeke Cetiine

Završena je akcija spašavanja mladića J.M. (28 godina) iz Gale kraj Sinja, koji je vjerovatno loveći ribu na izrazito nepristupačnom terenu pao i zadobio teške ozljede lijeve noge, desne ruke i glave, sa sumnom na ozljedu kralježnice. Mladić je pao sa visine od nekih 10-15 metara, a dojava o nesreći došla je do GSS-a u 19:30 sati posredstvom Centra 112, nakon čega je odmah na teren upućena ekipa HGSS Split i Makarske sa liječnicom dr. Ivanom Buklijaš.

Mjesto nesreće nalazilo se na teško prohodnom terenu 3 km daleko od cestovne komunikacije u kanjonu rijeke Cetine, u blizini mjesta Blato na Cetini. Po dolasku na lokaciju unesrećeni JM je imobiliziran i medicinski zbrinut (kisik, infuzije)  te je zbog neprohodnog terena, umjesto uz kanjon, bio transportiran riječnim putem uz pomoć gumenog čamca (raftom). Naime radilo se o opasnom i skliskom terenu obraslom gustom vegetacijom pa bi transport "zemaljskim" putem bio izuzetno opasan i dugotrajan. HGSS u svom sastavu ima dobro opremljenu i uvježbanu sekciju za spašavanje sa divljih i brzih voda koji su se vodenim putem iz Čikotine lađe spustili do mjesta nesreće, te transportirali unesrećenog  nizvodno do pristupačnijeg terena, gdje ga je prihvatila druga ekipa GSS-a.

Ozlijeđeni je predan Hitnoj medicinskoj pomoći u 22:50 sati. Unesrećeni je uz liječničku pratnju prevezen na Hitni prijem Kliničkog bolničkog centra. U akciji spašavanja sudjelovalo je 27 pripadnika HGSS Split i Makarska.

Alati

2501