Spašavanje na sjevernom Velebitu

Poziv je bio upućen nakon što se dogodila nesreća, kada je planinarka pala sa 4 m visine i zadobila ozljede glave.

Preko Županijskog centra 112, HGSS Stanica Gospić zaprima poziv za pomoć, 26. svibnja 2018. u 15.40 sati. Poziv je upućen od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća, kada je jedna članica grupe pala sa stijene cca 4 m visine i  zadobila ozljede glave, te krvarenje iz nosa.

Nesreća se dogodila nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene vrlo ozbiljnim, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko, te da ima jake bolove u vratu. S obzirom na okolnosti nastanka nesreće, simptome i opće stanje unesrećene procijenjeno je da situacija zahtjeva najviši stupanj hitnosti kako bi se čim prije pružila medicinska pomoć.

Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja. S obzirom na hitnost i udaljenost (60-ak km od Gospića) te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter, dok u akciju spašavanja  zemaljskim putem kreće 14 spašavatelja.

U 17.20 spašavatelji dolaze do unesrećene koja je bila u vrlo lošem stanju i nekontaktibilna. Nakon zbrinjavanja, premještena je na obližnju livadu kako bi se helikopter mogao spustiti i transportirati ju do bolnice. U 19.00 sati  helikopter sa timom letača spašavatelja dolazi na lokaciju, preuzimaju unesrećenu i nastavljaju  transport prema zračnoj luci Zemunik gdje je unesrećena predana timu Hitne medicinske pomoći, te zbrinuta u Općoj bolnici Zadar.

Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo 20 spašavatelja, osim članova Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka.

Ono što u ovoj akciji ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijenit zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Nadamo se da to „izgubljeno“ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom „čekanje“ bude prekasno.

Alati

4500