Spašavanje ozlijeđenog planinara na Risnjaku

U nedjelju oko 15:30 sati HGSS Stanica Rijeka zaprimila je dojavu od ŽC 112 da se dogodila nezgoda na Risnjaku a odmah je pozvana i HGSS Stanica Delnice. Iz razgovora s unesrećenom osobom, koja se tada već nalazila u planinarskom domu na Risnjaku, dobivena je informacija da je ista ozlijeđena i ne može se kretati.

Do ozlijede je došlo prilikom uspona na vrh Risnjaka kada je unesrećeni po vlažnoj i skliskoj stijeni pao vertikalno oko 6-7m sa te se potom kotrljao 30-ak m po strmini ispod mjesta pada. Uz pomoć svoje pratnje se uspio spustiti do doma gdje je zbog bolova zatražio pomoć HGSS-a. Podaci medicinske osobe koja mu je bila u pratnji su ukazivali na moguću ozljedu kralježnice.

U brzoj i koordiniranoj akciji HGSS-a Stanice Delnice  i Stanice Rijeka  izvršen je uspon do doma na Risnjaku gdje je unesrećenom pružena medicinska pomoć. Izvršena je imobilizacija  pomoću vakuum madraca i šancovog ovratnika.

Transport unesrećenog  je po maglovitom vremenu i  po još djelomično snijegom prekrivenoj stazi obavljen nosilima UT2000 do Medveđih vrata gdje je u 18.15 unesen u terensko vozilo HGSS Rijeka kojim je prevezen do KBC Rijeka. Time je uspješno završena zajednička akcija spašavanja dviju stanica HGSS-a. U akciji je sudjelovalo 8 članova HGSS Stanice Rijeka i 11 članova HGSS Stanice Delnice.

Alati

2542