U okolici otoka Jabuke spašen ribar sa srčanim tegobama

S koče "Kordika dva" danas nešto iza 18 sati poslan je poziv u pomoć zbog sumnje na srčani udar kod jednog člana posade.

Koča je u tom trenutku bila udaljena oko 17 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuke (70 km od otoka Visa). Iz Splita je helikopterom HRZ-a u akciju spašavanja krenuo tim od šest letača spašavatelja HGSS-a. Dolaskom na lokaciju na brod se iz helikoptera spustio jedan spašavatelj sa nosilima. Nakon što je unesrećeni pripremljen za transport helikopter ga je podigao i krenuo prema Splitu.

Nesretnom ribaru pružena je medicinska skrb, te je preventivno postavljen AED (automatski vanjski defibrilator). Ribar je nakon dolaska predan u splitsku bolnici na obradu.

Ova akcija, koja je bila izrazito teška zbog otpuhivanja broda snažnim rotorom helikoptera, koji je sat vremena bio nad njim, primjer je izvrsne suradnje i osposobljenosti spašavatelja HGSS-a i vrsnih pilota HRZ-a za koje je ovo bio uistinu zahtjevan zajednički podvig i jedinstvena akcija zbog činjenice da do sada nikad nisu radili evakuaciju s manjeg plovila.


Alati

963