Spašeno dvoje austrijskih alpinista iz stijene Debelog kuka u Paklenici

Dvoje austrijskih alpinista, penjući se kroz 300 metara visoku stijenu Debelog kuka u Paklenici, ostali su jučer zarobljeni na litici jer ih je uhvatio mrak bez mogućnosti povratka.  Oni su zbog mraka sami pokušali silazak, no užad pomoću kojih su se namjeravali spustiti su im se zaglavila u procjepima litice, te su ostali zarobljeni 200-tinjak metara iznad tla. Iako su bili neozlijeđeni, bez užadi za spust te bez vode su praktički bili bespomoćni, te su zatražili pomoć  Gorske službe spašavanja.

U pomoć im je  upućena dežurna ekipa HGSS-a  koja dežura u NP Paklenica koju su ovog vikenda  činili gorski spašavatelji iz Rijeke, Ogulina i Zagreba a u pripravnosti je bila i Stanica HGSS Zadar. Tijekom noći alpinisti su uspješno "skinuti" sa stijene. 

Radi se o vrlo teškoj i atraktivnoj stijeni u samom kanjonu Velike Paklenice na Velebitu, gdje se inače organizira i međunarodno natjecanje u penjanju. Mrak i teškoće u stijeni dodatno su otežale rad spasitelja, no zahvaljujući iskustvu, spasioci su tijekom noći došli da zarobljenih penjača u stijeni i uspješno ih spustili na sigurno. U toj stijeni HGSS je do sada imao više sličnih intervencija.

Alati

1893