Speleo vježba Stanice Gospić

HGSS Stanica Gospić odradila je,, 5. studenog 2017., četvrtu po redu redovnu staničnu vježbu u tekućoj godini.

Vježba speleospašavanja održala se u Ponoru Pepelarica dubine - 358 metara na srednjem Velebitu, predio Kalanjeva Ruja. Na vježbi je sudjelovalo 15 spašavatelja podijeljenih u 7 timova.

Nakon što su ekipe izradile sidrišta i isprobale sisteme za izvlačenje spustile su se na dubinu od 120-ak metara od kuda je bio predviđen početak transporta. Uslijedio je kraći odmor, a potom su se ekipe vratile na svoje pozicije i transport je započeo.

Ekipa koja se nalazila na prvom sidrištu podigla je unesrećenog kosom tirolskom prečnicom, dok je ekipa na drugom sidrištu preuzela unesrećenoga sistemom protuutega. Slijedilo je treće, četvrto i peto sidrište koja su također sistemom protuutega odradila podizanje unesrećenog. Na šestom sidrištu podizanje je odrađeno protuutegom na tirolskoj prečnici, dok je posljednje sedmo sidrište sistemom sv. Bernarda odradilo svoju dionicu izvlačenja.

Transport je planirano protekao bez poteškoća i unesrećeni je u vremenu od 45 minuta prošao planiranu dionicu. Sudjelujući na pripremama za staničnu vježbu speleospašavanja i na samoj vježbi, članovi Stanice su ponovili osnovne tehnike kretanja po užetu kao i tehnike speleospašavanja.

Prilikom rada posebno su se iskazali mlađi članovi pokazavši suvereno vladanje tehnikama i drugim elementima ovoga vida spašavanja, kako u organizacijskom tako i u izvedbenom pogledu. Također, navedenim je Stanica potvrdila svoju spremnost u samostalnoj realizaciji manje kompleksne akcije speleospašavanja.

Alati

701