Završen osnovni tečaj speleološkog spašavanja HGSS-a

Komisija za speleospašavanje svake godine održava tečaj speleološkog spašavanja za pripadnike HGSS-a.

Kako bi zadovoljili kriterije prolaska na tečaju, polaznici moraju tijekom tečaja položiti sigurnosne elemente kretanja na užetu, naučiti spasilačke manevre s nosilima u kojima je unesrećena osoba, te isto demonstrirati na završnoj vježbi tečaja. Uz to, polaznici slušaju teoretska predavanja i praktične demonstracije.
Od 22 prijavljena polaznika tečaja, 19 je uspješno završilo tečaj osnovnih tehnika speleospašavanja. Tečaj se provodio u tri vikenda.

Prvi dio tečaja održao se od 13.-15. rujna 2019. g. u Zagrebu na speleološkom poligonu „Žica“. Osim provjere sigurnosnih standarda opreme, kretanja po užetu i praktičnih demonstracija, održana su teoretska predavanja: opasnosti u speleologiji i speleospašavanju, opremanje speleoloških objekata za napredovanje te organizacija Službe.

Drugi dio tečaja održao se od 28.-29. rujna 2019. g. u Ogulinu. U sklopu drugog dijela tečaja održana su predavanja: opremanje speleoloških objekata za speleospašavanje, pristup i zbrinjavanje unesrećenog, organizacija akcije speleospašavanja, komunikacija u speleološkim objektima i orijentacija u speleološkim objektima. Praktični dio tečaja održani su u Jami Mandelaji i Rokinoj bezdani.

Treći dio tečaja održao se od 11.-13. listopada 2019. g. u Kosinju (Lipovo polje). Objekt u kojem se izvela završna vježba bio je Markov ponor. Unesrećeni se nalazio kod Jarbol penja, oko 300 m od ulaza. Zbog malog broja tečajaca (19) odlučeno je da se završna vježba odradi u dvije dionice. U 09.00h je započela vježba, u 12.30h tečajci su započeli s izvlačenjem unesrećenog speleologa te je u 20.30h isti izvučen na površinu. Zadnji spašavatelj je u 22.20h izašao iz Markovog ponora.

Alati

1572