Stanica Čakovec prebacila pacijenta na 5. kat zgrade

U četvrtak 12. travnja, obitelj iz Čakovca zatražila je pomoć oko transporta nepokretnog člana obitelji do njihovog stana, na 5. katu u zgradi bez lifta.

U četvrtak 12. travnja 2018. godine posredstvom Centra 112, obitelj iz Čakovca zatražila je pomoć oko transporta člana obitelji na daljnju kućnu njegu, do njihovog stana na 5. katu, u zgradi bez lifta, a koji se je nalazio na liječenju u Domu zdravlja u Čakovcu. Radilo se je o muškoj nepokretnoj osobi od cca 170 kilograma sa znatnim zdravstvenim problemima.

Specifičnost transporta je trebala biti prilagođena općem stanju osobe kao i činjenici da masa i volumen osobe zahtijevaju drugačije pristupe od standardnih metoda i tehnika transporta kao i opreme. Najveći izazov je bio na koji način „upakirati“ osobu da bude sigurna, a i da može biti transportirana po relativno uskom stubištu jer standardna transportna sredstva kao što su mariner, UT 2000, speleo nosila i sl. nisu bila prikladna da bi se osoba mogla adekvatno zbrinuti. Osoba je bila upakirana na specifičan način u vakuum madrac, a za podizanje je korištena tehnika dvostrukog protuutega specifična za speleospašavanje.

Pri transportu su asistirali djelatnici Doma zdravlja Čakovec, a u pripravnosti je na lokaciji bio i tim Zavoda za hitnu medicinu Čakovec. Prije samog transporta kompletni sistem je bio isproban, a sam transport je protekao bez problema. Osoba je predana obitelji na daljnju kućnu njegu te joj želimo brzi oporavak i ozdravljenje.

U akciji je sudjelovalo 9 spašavatelja iz Stanice Čakovec, uz asistenciju kolega iz Doma zdravlja Čakovec, te tima Zavoda za hitnu medicinu Čakovec.

Alati

1027