Svečano obilježavanje Svetog Bernarda, nebeskog zaštitnika gorskih spašavatelja i planinara

Dana 20. kolovoza 2010. godine u Ogulinu, gdje se nalazi i koljevka Hrvatskog planinarstva okupili su se gorski spašavatelji iz cijele Hrvatrske, ali i ugledni gosti i prijatelji GSS-a kako bi obilježili i proslavili dan svoga nebeskog zaštitnika Svetog Bernarda. Ovogodišnji obilježavanje bilo je još svečanije nego prijašnjih godina, jer se radi o godini kada Hrvatska gorska služba spašavanja slavi 60 godina svog uspješnog djelovanja,na korist ljudima u nevolji. A upravo sveti bernard je svetac svih onih koji pomažu drugima, svetac zaštitnik gorskih spašavatelja i svih planinara
Svečanost je počela sa posjetom gradilištu budućih novih prostorija  za  HGSS-Stanica Ogulin, nakon čega se je povorka GSS-a zaputila u crkvi Svetog križa gdje je održana Sveta misa. Nakon mise sudionici proslave posjetili su  Muzej alpinizma i planinarstva i GSS-a u Frankopanskoj a nakon toga nastavili slavlje prigodnim programom i svečanom večerom.

Za Svetog Bernarda može se reći da je živio pomažući onima koji trebaju pomoć.  Rođen je početkom XI. stoljeća u plemićkoj obitelji u dolini Aoste, Italija. Odao se vjeri te je zbog izuzetne pobožnosti kojom se kao mladi svećenik odlikovao, imenovan arhiđakonom. Ta dužnost obvezala ga je na stalne propovijedi (unutar cijele regije), te na brigu za siromašne. Kako se Aosta nalazi u Alpama, sv. Bernard je znao dočekivati izmorene putnike koji bi u grad stizali nakon teškog prijelaza obližnjeg Monte Giovea. Na Monte Gioveu je dao sagraditi dva planinarska utočišta za iznemogle putnike, gorštake i sve one koji se iz bilo kakvog razloga nađu u planinama. Ta utočišta danas nose njegovo ime (Grande San Bernardo - bliže Aosti i Piccolo San Benardo - na talijansko - francusko - švicarskoj granici). Sveti Bernard svojevrsna je preteča svih gorskih službi spašavanja, pa su njegovim imenom gorski spašavatelji nazvali i najpoznatiju spasilačku tehniku izvlačenja unesrećenih iz provalija. Sam Svetac je simbol pomoći za potrebite u planinama. Umro je 1086.g. O popularnosti štovanja ovog sveca govori nam velik broj planinarskih crkvica koje nose njegovo ime. On nije samo zaštitnik planinara, gorskih spašavatelja, već i zaštitnik svih onih koji dospiju u gorje.

Alati

3290