Tečaj pristupa i zbrinjavanja unesrećene osobe u speleološkom objektu

Ovaj specijalistički tečaj HGSS održaj je u Starigradu-Paklenici te špili Modrič. Sudjelovalo je 25 spašavatelja iz HGSS-a te 7 iz Jamarske reševalne službe Slovenije. Ovaj tečaj jedna je od prvih aktivnosti u sklopu zajedničkog slovensko – hrvatskog projekta PROTEUS pod pokroviteljstvom EU.

Za vikend 17-19.02.2012. godine Komisija za speleološko spašavanje HGSS je u Starigradu – Paklenici organizirala specijalistički tečaj za pristup i zbrinjavanje unesrećene osobe u speleološkom objektu.

Na tečaju je bilo prisutno 25 spašavatelja iz stanica Zagreb (8), Rijeka (4), Pula (1), Šibenik (3), Split (2), Bjelovar (2), Zadar (2), Delnice (2) i Karlovac (1), te 7 spašavatelja Jamarske reševalne službe Slovenije.

Tečaj se sastojao iz teorijskog i praktičnog dijela. Na teorijskom dijelu prikazan je pregled i analiza akcija speleološkog spašavanja u Hrvatskoj, te se prošlo kroz sve faze pristupa i zbrinjavanja unesrećene osobe, pregleda i pružanju prve pomoći unesrećenoj osobi, zbrinjavanju pothlađenosti, te izradi bivka (mjesta za boravak) za unesrećenu osobu. Pokazana je izrada Francuskog, Vatino,  Steinberg i Portaledge bivaka koje koristi Komisija za speleološko spašavanje. Posebna pozornost posvetila se upoznavanju spašavatelja sa sadržajem liječničkog kompleta te uvježbavanju asistiranja liječnicima u postupcima medicinskog liječenja.

Praktičan rad je obavljen u prostorijama, na platou ispred kuće HGSS-a te u špilji Modrić, gdje  su svi polaznici tečaja uvježbavali faze pristupa i zbrinjavanja unesrećene osobe, te izradu svih vrsta bivaka.

Sa kolegama iz Slovenije su razmijenjena iskustva, usuglašavani standardi i procedure te zajednički uvježbavani postupci pri zbrinjavanju unesrećenih osoba. Ovaj tečaj je među prvima u nizu aktivnosti koje će uslijediti kroz slijedeće dvije godine u sklopu zajedničkog slovensko – hrvatskog projekta PROTEUS pod pokroviteljstvom EU čija je svrha unapređenje sigurnosti speleologa u regiji i civilnog društva u cjelini te stvaranja zajedničkog interventnog tima za speleospašavanje.

Alati

2673