Tečajevi spašavanja na brzoj vodi u Walesu

Nakon tečaja Spašavanja na brzoj vodi SRT1 koji je održan na Cetini u listopadu 2009., osam članova HGSS-a (Toni Poljak, Ivan Šafradin, Lino Jakšić, Josip Granić, Marko Polić, Vedran Vučić, Zoran Ateljević, Marko Krpešić) je nastavilo edukaciju u spašavanju na brzim vodama i poplavljenim područjima u Walesu (Bala).

Obuka u Walesu započela je s SRT1 tečajem ujutro 08. ožujka i svi polaznici su ga uspješno završili 11. ožujka. Tečaj je uglavnom bio ponavljanje prvog tečaja odrađenog na Cetini s naglasak na stvarima na kojima se na Cetini posvetilo manje vremena.

Dan nakon završenog SRT1 tečaja započeo je petodnevni Napredni tečaj spašavanja na brzoj vodi SRTA na kojem je većina vremena posvećena primjeni sustava s konopima za pristup i evakuaciju iz brzih voda. Posebno se može izdvojiti noćna vježba osnovnih tehnika spašavanja. Tečaj su svi polaznici uspješno završili 16. ožujka.

Radni dani na oba tečaja su započinjali u 9 sati ujutro i završavali uglavnom do 18 sati uz jednu noćnu vježbu. Organizator ovog tečaja, Rescue3 Europe, iskazao je spremnost za suradnju sa HGSS-om kao partnerom u regiji.

Nastavak obuke za spašavanje na brzoj vodi je tečaj za instruktore koji će se održati u rujnu ili listopadu ove godine na Cetini. Svi kandidati su stekli pravo pristupa tom tečaju.

Alati

2604