Tri potražna tima HGSS Stanice Rijeka na susretu vodiča potražnih pasa Alpe Adria

18. travnja  na području planine Kanin, iznad skijališta i izletišta Sella Nevea, u organizaciji talijanske gorske službe spašavanja - Corpo nazionale soccorso alpino e speleologico (CNSAS) održan je tradicionalni međunarodni susret vodiča potražnih pasa pod nazivom Alpe Adria. Ovaj projekt nastao je suradnjom gorskih službi koje djeluju na području tromeđe Austrije, Slovenije i Italije, te se svake godine održava u drugoj zemlji. Uz domaće predstavnike, odnosno CNSAS - pokrajine Friuli Venezia Giulia i Veneto, Guardia-e di finanza - Soccorso alpino, susretu su nazočili i predstavnici Gorske reševalne zveze Slovenije te pripadnici HGSS Stanice Rijeka. Na vježbi su sudjelovali Nataša Dančulović, Miloš Pecić i Matko Škalamera, vodiči potražnih pasa sa svojim potražnim psima. Ovaj puta su vježbu došli promatrati i gorski spašavatelji iz Srbije pošto imaju namjeru započeti raditi sa službenim psima u svojoj zemlji.

Vježba je zamišljena kao simulacija potražne akcije u dvije lavine koje su se dogodile na pobližim lokacijama, te je potreban združeni rad više grupa.  Kako su vježbe bile bazirane na simulaciji lavine markiranti su se zakopavali u iskopane rupe te ih se zatrpavalo snijegom. Vodiči, koji nisu smjeli vidjeti lokacije skrivenih osoba, sa psom bi ušli u označeno područje te bi pustili psa u traženje. Pretraživanjem terena pas bi mikrolocirao unesrećenu osobu i kopanjem u snijegu te lavežom na to bi upozorio vodiča, koji bi onda prišao psu  i uz pomoć “tehničke ekipe” otkopao unesrećenu osobu. Potražni timovi (vodič + pas) morali su pretražiti terene na način na koji oni sami odaberu, pa su se temeljem istog i timovi rasporedili. Važno je naglasiti da su potražni timovi iz Stanice Rijeka  nakon dugogodišnje  međunarodne suradnje, pogotovo sa kolegama iz Gorske reševalne zveze Slovenije – Komisije za reševanje iz plazov prošle godine pozvani u članstvo ovoga projekta, te da na istom sudjeluju kao punopravni članovi.

Isto tako izuzetno nam je drago što je ovom susretu nazočio i novoizabrani predsjednik GRZS-a Igor Potočnik, koji je dugi niz godina uspješno vodio Komisiju za reševanje iz plazov te zahvaljujući kojoj smo i pokrenuli ovaj značajni projekt regijske suradnje.

Alati

2650