U četiri akcije proteklog vikenda HGSS Rijeka spasila 15 osoba

Spašena planinarka, sretan završetak potrage za nestalom osobom, spašeno 12 planinara te još jedan pronađeni mladić rezultat je uspješnih akcija riječkih gorskih spašavatelja.

U subotu je vikend spašavanja započeo intervencijom na Snježniku. Planinarka koja se uspinjala na Snježnik, tijekom ture lakše ozlijedila. Kako se nije radilo o težoj ozlijedi odlučila se spustiti do Platka samostalno iako je član Stanice Rijeka koji se nalazio u grupi na terenu predložio da u pomoć pozovu kolege koji su se nalazili na Platku u Interventnoj bazi HGSS Rijeka. No samostalno spuštanje je veoma brzo pokazalo da bi kao takvo moglo predugo potrajati, točnije uhvatio bi ih mrak. Stoga je zatražena pomoć članova sa Platka koji su motornim sanjkama s prikolicom krenuli grupi u susret. Sa grupom su se susreli na prijevoju Rimska vrata na putu za Snježnik gdje su ozlijeđenu planinarku ukrcali na prikolicu motornih sanjki. Na taj način je transport bio završen za 10-ak minuta, a planinarka na toplom i sigurnom u Interventnoj bazi HGSS Rijeka.

Nakon zagrijavanja na Platku, u večernjim satima HGSS Stanica Rijeka zaprimila je dojavu o nestaloj ženskoj osobi na području Lovrana. Naime radilo se o 85-godišnjoj ženi koja se nakon šetnje sa psom nije vratila kući. Dojava se zaprimljena oko 21 sat te su odmah pozvani i mobilizirani svi članovi HGSS Rijeka. Nekolicina članova se direktno uputila na mjesto događaja dok su preostali članovi sa terenskim vozilima i opremom krenuli iz baze na Vežici. Ukupno 21 član HGSS Rijeka s tri potražna psa okupio se između Lovrana i Medveje. Nakon prikupljanja podataka i analize napravljen je plan pretrage pa je oko 22 sata započela pretraga nepristupačnog terena na relaciji Medveja – Lovran – Ika. Potraga se na početku temeljila na označenim planinarskim putevima i dijelom neoznačenimn stazama. U potrazi su najprije pregledani putevi kojima se nestala osoba inače kretala, a zatim je područje potrage prošireno. Prvi dio potrage odvijao se 3 stata u nedjelju kada je potraga zbog mraka obustavljena do jutra.  Potraga je potom nastavljena ali dodatno proširena obuhvaćanjem i slabije vidljivih i manje korištenih puteva i staza, ali je vrlo brzo urodila plodom i sretnim završetkom. Naime, pola sata po nastavku potrage jedan od spašavatelja je pronašao nestalu osobu koja je naglavce sa zaglavljenom nogom visila sa jednog kamenitog suhozida. Žena se nalazila na jednom od monogobrojnih neoznačenih puteva te je bila znatno pothlađena. Medicinsko osoblje HGSS Rijeka joj pristupilo te započelo s pregledoim i pružilo pomoć. Iako nije bilo vidljivih vanjskih ozljeda postupalo se krajnje pažljivo jer se zbog mjesta i položaja u kojem je osoba bila pronađena moglo raditi o veoma ozbiljnim ozljedama. Nakon pregleda se krenulo sa polaganim utopljavanjem, imobilizacijom i transportom u vakuumskom madracu. Transport je izvršen iznimno brzo te je osoba već u roku od 15 min predana kolima hitne pomoći koja su je preuzela. Naknadno je ustanovljeno da nije bilo nikakvih težih ozljeda izuzev pothlađenosti i ozeblina. Nakon završetka akcije prisutni spašavatelji su krenuli natrag u bazu na Vežici gdje je napravljena analiza i okončana uspješna potražna akcija spašavanja.

Nažalost, tu nije bio kraj intervencijama ovog vikenda. Netom nakon napravljene analize upravo završene potrage, neki od članova su napustili bazu na Vežici i krenuli kućama. Većina nije uspjela ni stići kućama jer je uslijedio novi poziv Centra 112. Od centra je dobivena informacija da se grupa od 12 planinara nalazi ispod Crnog vrha u okolici Platka te da im je potrebna pomoć. Članovi HGSS Rijeka su tada ponovo mobilizirani te su se uputili prema Platku kako bi pomogli iscrpljenim planinarima koji su se probijali kroz sniježnu mećavu. Obzirom na količinu napadalog snijega put do Platka nije bio jednostavan. No vozači i terenska vozila kojima Stanica Rijeka raspolaže pokazali izvrsni jer su do Platka i po iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima stigli u rekordnom vremenu. Zbog količine napadalog snijega od Platka su se dalje prema planinarima članovi Stanice Rijeka uputili motornim sanjkama. Članovi HGSS Stanice Rijeka planinare su pronašli na označenom planinarskom putu koji je vodio od Crnog vrha prema cesti Klana – Platak. Obzirom se radilo o grupi od 12 planinara, nije bilo mogućnosti prebaciti cijelu grupu odjednom, nego su napravljena 4 transporta. Povratkom i transportom posljednje grupe na Platak uspješno je završila i ova intervencija.

Za posljednju intervenciju koju su već dobrano izmoreni spašavatelji odradili pobrinula se grupa mladića pod utjecajem alkohola. Nakon provedene vesele nedjelje na Platku grupa se uputila svojim kućama. No iz samo njima tada poznatih razloga nisu sa sobom poveli svih. Ostavili su jednog kolegu da se sam snalazi za prijevoz sa Platka u 1 sat ujutro. Dolaskom k zdravoj svijesti grupa je uvidjela ozbiljnost nastale situacije te obavijestila Centar 112 o situaciji. Centar je pozvao HGSS Rijeka koja je članove u jedan sat u noći izvukla iz kreveta i pokrenula u akciju. Članovi koji su se nalazili na Platku krenuli su u potragu zbog napadalog snijega motornim sanjkama dok se ekipa iz Rijeke uputila osobnim vozilom. Traženu osobu su pronašli na staroj cesti za Zagreb na području ispod Kamenjaka. Osoba je bila pod utjecajem alkohola i pothlađena, ali bez ozbiljnijih posljedica.

Kako do jutra nije bilo novih poziva ovime je završen vikend i okončana posljednja četvrta akcija spašavanja  HGSS Stanice Rijeka izvršena po GSS vremenskim uvjetima.

 

Alati

2264