U Francuskoj spašen skijaš koji je upao u ledenu pukotinu planinskog potoka

Tijekom redovite godišnje vježbe spašavanja iz lavina i terenskog skijanja, članovi HGSS Stanice Zagreb na području Chamonixa, ispod najvišeg vrha Europe Mt.Blanca, 16.3.2010.godine spriječili su  tragediju. Francuski državljanin W.R., skijajući se izvan uređenih staza propao je u ledeni rascjep planinskog potoka iz kojeg se nije mogao izvući. Propadao je sve dublje jer mu je ispod nogu pucao led na kojem je stajao.

Grupa zagrebačkih gorskih spašavatelja koja se nalazila u neposrednoj blizini, trenutno je reagirala i pokrenula akciju spašavanja. Brzom akcijom pristupili su do unesrećenog skijaša, osigurali teren, napravili sidrište te započeli sa spašavanjem. Dvoje spašavatelja spustilo se u snježnu rupu iznad ledenog procjepa s planinskim potokom, zavezali su nesretnog Francuza spriječivši da ne propadne pod led i utopi se u ledenoj vodi. Do pojasa u hladnoj vodi, panično zapomažući, skijaš je slijedio upute spašavatelja te je osiguran užetom polagano i oprezno izvučen na površinu i sigurno mjesto.

Uslijedilo je izvlačenje spašavatelja koji su i dalje ostali u procjepu bez mogućnosti da samostalno izađu van.

Podsjećamo da je i prošle godine u Francuskoj, na području Aurona, također za vrijeme vježbe spašavanja iz lavina i terenskog skijanja, HGSS sudjelovao u spašavanju ljudi iz lavina.

Alati

3361