U Italiji u Alpama poginuo hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Emil Gluhak

Jučer oko 16 sati, prilikom uspona na planini Montaž (Jof di Montasio 2753), smrtno je sradao hrvatski alpinist iz Varaždina Emil Gluhak (53 god). Prilikom uspona po smjeru Via di Dogna (ferata) odlomio mu se kamen te je pao 300 metara u dolinu. Sa njim je u stijeni penjao i Z.I. iz Varaždina koji je vidio pad našeg alpiniste i obavjestio HGSS, nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no na žalost Emil nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljvosti stijene i odrona uporišta. Svaka nereća je zbir više nepovoljnih okolnosti koji su u ovom slučaju posložile na fatalan način. Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julujskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije.  Uspon (smjer Via di Dogna) je ocjenjen ocjenom II-III teškoće, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara). Penje se u stilu "ferate" pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom. 

Emil Gluhak bio je pročelnik HGSS stanice Varaždin i vrlo vrijedan i iskusan spašavatelj. Njegovom pogibijom HGSS je izgubio i prijatelja i pročelnika, ali nadasve čovjeka koji je svjedočio ljubav prema planinama i brigu o ljudima kojima je nesebično pomagao u nevolji.  

Alati

7531