U Paklenici održan ITLS tečaj za članove HGSS-a

U blizini najpoznatijeg hrvatskog penjališta Paklenice održan je treći ITLS tečaj na kojem su sudjelovala 23 člana HGSS-a iz cijele Hrvatske. 

Tijekom viknda 4. i 5.prosinca na prostoru HGSS objekta u Paklenici (koji je baza buduće obuke pripadnika HGSS-a radi svog geografskog položaja, blizine najznačajnijeg penjališta u Hrvatskoj kao i cijelom dijelu regije, tako i smještajnih kapaciteta), održan je treći ITLS tečaj (međunarodni sustav prehospitalnog zbrinjavanja ozljeđenika) za pripadnike HGSS-a iz cijele Hrvatske, točnije 23 polaznika (iz stanica Dubrovnik, Karlovac, Ogulin, Varaždin, Rijeka, Split, Zadar, Samobor i Pula), koji su sa uspjehom završili pohađani tečaj te stekli međunarodno priznate licence.

Potrebu za uvođenjem ITLS tečaja na naše prostore 2004. godine prva je prepoznala Hrvatska gorska služba spašavanja u namjeri da unaprijedi medicinsko znanje hrvatskih gorskih spašavatelja i unificira postupanje s ozlijeđenim osobama u akcijama spašavanja. Ovakva razmišljanja Hrvatske gorske službe spašavanja su ITLS (International Trauma Life Support), kao najdjelotvorniji te u svijetu najpriznatiji sustav prehospitalnog zbrinjavanja ozlijeđenika učinila dostupnim svim službama uključenim u zbrinjavanje ozlijeđenih osoba u Hrvatskoj (medicinari, vatrogasci, MUP, MORH...).

Ovo je već treći tečaj za gorske spašavatelje (nakon onih održanih u Puli i Orebiću) a voditeljica tečaja je bila Antonia Baranović (po ocjeni ITLS organizacije najbolja direktorica u svijetu za 2010 godinu, što nije rijetkost da naši članovi ostvaruju svjetski zavidna priznanja jer je za 2009. godinu najboljim instruktorom u svijetu bio proglašen Fred Zeidler šef hitnog prijema KBC Rijeka) dok je koordinator tečaja bio Mario Franolić.

Alati

2857