U tijeku je velika akcija spašavanja speleologa u jami Kita Gaćešina

23.00h Dok se transport sa unesrećenim se polako odvija u donjem djelu jamskog sustava, ekipa proširuje uski kanal u završnoj vertikali kako bi se kroz njega mogla provući nosiljka sa unesrećenim. Na terenu je trenutno 120 gorskih spašavateja, a u jamu svakog trenutka ulaze novi timovi spasioca koji zauzimaju svoje dionice i čekaju prihvat transporta. Još uvijek se ne može predvidjeti koliko će transport potrajati, no ako sve bude u redu izlazak unesrećenog Marjana očekuje se u ranim jutarnjim satima. Nakon izlaska unesrećenog i spasitelja koji sudjeluju u transportu, u jamu će ući nove ekipe spasioca koje imaju zadatak raspremiti jamu i izvaditi na površinu gotovo jednu tonu teške upotrebljene opreme.  

20.20 sati 

U 19.35 sati krenuo je transport unesrećene osobe u čijoj je pratnji liječnica HGSS-a. U jamu se, u skladu s planom akcije spašavanja spuštaju spašavatelji koji tehnički opremaju jamu, što je nužno za transport stradalog speleologa. Ukupno na akciji spašavanja u Kiti Gaćešinoj trenutno sudjeluje više od 100 gorskih spašavatelja, a u jami se trenutno nalazi njih 65, dodatne ekipe još uvijek stižu na Crnopac. Ukoliko sve ne bude nepredviđenih poteškoća nosila sa speleologom na površini se očekuju za desetak sati.

17. 30sati

Konačno je uspostavljena komunikacija sa liječnicom  iz jame. Unesrećeni se osjeća dobro, no zbog ozljede se ne može kretati.  Nastavljaju se radovi na pripremi jame za izvlačenje. Dovršava se proširivanje kanala, te u jamu ulaze nove ekipe koje zauzimaju svoje položaje prema rasporedu sidrišta i vertikala. Ukupno ima oko tridesetak sidrišta i dionica, među kojima je najzahtjevini kosi 1500 metara dugi kanal sa puno suženja i gromadnih prepreka. Najveći problen su zapravo kosine sa labilnim kamenim blokovima. Problem je što se kroz takve uske kanale spasioci trebaju, provlačiti i istovremeno nositi nosila. Same vertikalke su manji problem, mada ih ima više od desetak, jer su i spasitelji i nosila čitavo vrijeme u zraku. Za nekoliko sati, očekuje se početak transporta, a nakon toga  bi za nekih desetak sati unesrećeni mogao biti vani. No, time akcija neće završiti jer predstoji raspremanje jame i izlazaki svih spasitelja na sigurno.

14.20 sati 

 Upravo je završen sastanak spašavatelja koji se nalaze na Crnopcu  u blizini otvora Kite Gaćešine. Timovi su dobili svoje zadatke i u ovim trenucima pripremaju opremu koja će im poslužiti za tehničko opremanje jame, odnosno za transport unesrećenog speleologa. 

U jami se trenutno nalazi liječnica,  tim koji će proširiti uske dijelove kako bi se nosila mogla nesmeto kretati te ekipa za vezu kojia će omogućiti komunikaciju s bivkom u kojem se trenutno nalazi unesrećeni.

 U tijeku je akcija spašavanja speleologa koji je tijekom noći sa četvrtka na petak stradao u jami Kita Gaćešina na području Crnopca u južnom dijelu Velebita.

U trenutku nesreće 29-godišnji speleolog Marijan  Marović u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od -520m u dijelu Nebozemlja, speleolog je uslijed pucanja sidrišne pločice  „proklizao“ po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije u mogućnosti samostalno izaći van. Inače, za spuštanje do dijela gdje se dogodila nesreća obično se dolazi za oko 3.5 sati ako je jama pripremljena za napredovanje.

U 8.20 sati liječnica HGSS-a zajedno je sa spašavateljicom krenula  prema unesrećenom koji se nalazi u improviziranom bivku u kojeg su ga smjestili njegovi kolege. U jamu su se uputili i spašavatelji koji će proširivati uske dijelove ovog speleološkog objekta, kako bi se nosila s unesrećenim mogla transportirati na površinu. U jami se također nalazi i tim koji postavlja vezu s bivkom.

Trenutno se na Crnopcu nalazi 75 spašavatelja HGSS-a iz stanica Zagreb, Karlovac, Samobor, Rijeka, Gospić, Zadar, Split, Delnice i Pula dok su se prema Crnopcu uputili i članovi ostalih stanica koji će sudjelovati u ovoj vrlo zahtjevnoj akciji spašavanja.

U tijeku je sastanak spašavatelja u kojem se razrađuju detalji vezani za tehničko opremanje jame i transport unesrećenog.

Alati

6142