Uginula Yoda službeni pas HGSS-a

HGSS je ostao uskraćen za najpoznatijeg četveronožnog spasioca koji je u potpunosti svoj kratak  život posvetio uspješnim potragama i traženju nestalih i izgubljenih osoba.

Službeni dio je započela na prvom tečaju Komisije za potrage i lavine sa samo 7,5 tjedana, na Platku 09.05 2003., a završila ga je sa međunarodnom potragom u Bosanskom Grahovu 19.10. 2010.

U međuvremenu je odradila preko 50 tečajeva, kampova, školovanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj u šumama, ruševinama, lavinama s helikopterom, žičarama i čamcima i isto toliko akcija spašavanja. Nekoliko puta licencirana u Komsiji za potrage i lavine HGSS-a i položenim međunarodnim ispitom traženja u prirodi.

Njen odličan nos, inteligencija i mogućnost izrazito brzog učenja vrlo brzo ju je odvelo u karijeru prvog „cadaver“ psa na ovim prostorima, koji je u mogućnosti pronaći grob ili masovnu grobnicu . I ta vještina ju je učinila nezamjenjivom.

Yoda nije bila samo „GSS“ pas, jer sa svojih 15-ak akcija za MUP RH i nekoliko međunarodnih policijskih potraga, postala puno više od toga.

Ostala je zapisana u nekoliko filmskih uloga „Volim te“ od Davora Matanića, družila se sa Richardom Gereom u „Praznicima u Bosni“ i naganjala  Mladog Casanovu po Dubrovniku

Nebrojen  broj pregriženih povodnika i službenih oprsnica, provaljenih bokseva i ukradene hrane, apsolutno će nasmijat sve koji su poznavali Yodu i njen pseći smisao za humor.

Teško je napisati nešto nakon što izgubite nekoga poput Yode. Vjerojatno nema vlasnika psa koji nije čuo za Yodu. Kao vlasniku i vodiču nije mi jasno što je toliko specifično bilo u tom psu, ali znam da takvog suputnika i partnera sretnete jednom u životu. Yoda je bila pasmina sama za sebe.

Yoda, hvala ti.

Alati

2814