Unesrećeni speleolog izvučen iz jame Kita Gaćešina

Jutros 09. lipnja u 05.23 minute, svega 26 sati od prve dojave o nesreći te desetak sati od početka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom djelu Europe, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja  uspjeli su na površinu izvući ozlijeđenog hrvatskog speleologa Marjana   Marovića.

U akciji je angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 spašavatelja. Oni su podijeljeni u ekipe odrađivali i pripremali svoje dionice. 

Unesrećeni se nalazio na -520 metara vertikalne dubine, koje je trebalo savladati, te oko 2 kilometra horizontalnih kanala. Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti najuže prolaze u živoj stijene kako bi kroz njih mogla proći nosila sa ozlijeđenim.

Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i činjenica da je HGSS doista dokazao  respektabilnu učinkovitost. Kroz čitavo vrijeme, unesrećeni speleolog sa ozljedom kralježnice, imao je punu liječničku skrb i terapiju, kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja i pojava šoka. Ovakve akcije spašavanja u svijetu znaju trajati danima i u pravilu angažiraju po nekoliko stotina gorskih spašavatelja.

Pred spašavatljima je sada još jedan teški i ne manje opasan dio posla, a to je raspremanje jame i izvlačenje više od tone užadi i druge opreme koja se je koristila pri spašavanju. Očekuje se da će taj dio posla biti dovršen do kraja dana.

Alati

4484