Upozorenje HGSS-a na snježne uvjete

Upozorenje za planinare i izletnike kao i vozače na povećani oprez te trenutno stanje na terenu.

Zbog trenutnih snježnih uvjeta diljem zemlje kao i najavljenih padalina tijekom narednih dana upozoravamo sve vozače na povećani oprez, a naročito planinare i izletnike da se dobro informiraju o uvjetima koji vladaju na područjima u koja žele ići te ne poduzimaju rizične pohode. U ovakvim uvjetima se znatno povećava mogućnost nesreće, a dolazak pomoći je zbog neprohodnosti cesta i putova vrlo otežan.

Za sve koji se ipak odluče za odlazak, redovito ćemo vas obavještavati o stanju i poteškoćama sa terena stanica HGSS-a.

Sve informacije i novosti sa terena možete pratiti na našim internet stranicama ili putem društvenih mreža Twitter i Facebook.

SUBOTA, 7. veljače

Stanica Rijeka

8.00

Cesta za Platak prohodna i posuta.

2.00

Akcija je završila iz ponoći. Više na Akcija Stanica Rijeka

PETAK, 6. veljače

21.20

Stanica Rijeka

U složenoj akciji na nepristupačnom terenu i uz teške zimske uvjete, devetnaest spašavatelja uz pomoć jednih motornih sanjki i dva vozila, došli su do dvojice domara, zbrinuli ih te pripremili za sigurni transport koji je krenuo.  Akcija je završila iz ponoći. 

19.15

Stanica Rijeka

Riječki spašavatelji trenutno su na terenu, uputili su se po pozivu prema planinarskom domu Hahlić koji se nalazi na južnoj padini Obruča pomoći i transportirati u podnožje dva domara, koji zbog snažne mećave, leda i vjetra nisu u mogućnosti sami nastaviti put podnožja. Više informacija uskoro!!

18.00

Sve Stanice HGSS u stanju pripravnosti a naročito na područjima koje su pogođena obilnim snježnim padalinama. 

15.00

Stanica Karlovac

Intervencije uzrokovane snježnim nevremenom nisu mimoišle ni Stanicu Karlovac. Po pozivu Centra 112, izašla su dva tima spašavatelja i dva terenska vozila u Dvorišta, općina Krnjak te transportirati stariju osobu do Karlovca i u Donju Visočku dostaviti hranu i lijekove za snijegom zametene stanovnike.

Stanica Rijeka

Cesta prema Platku i dalje zatvorena za promet zbog mnogobrojnih zapuha i snježne mećave. Odgođeno je noćno skijanje za danas. Zbog vremenskih uvjeta te drugih prioriteta nemoguće je predvidjeti hoće li do sutra cesta za Platak biti prohodna.

14.45

Stanica Delnice

Obitelj čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati je zbrinuta i nalazi se na sigurnom.

 14.30 sati

Stanica Novska

U ovom trenutku tim spašavatelja se nalazi u Blinjskoj gredi kod Siska u dostavi hrane i pića obitelji koja je odsječena već drugi dan. Do obitelji nije moguće doći terenskim vozilima, pa se dostava hrane vrši u ruksacima uz pomoć turno skija i krplji.

Uslijed velikih količina snijega na području Sisačko - moslavačke županije Stanica Novska od jutros je intervenirala u više navrata i u pripravnosti je do smirivanja vremenskih neprilika.

12.05 sati

Stanica Delnice

U ovom trenutku su spašavatelji Stanice Delnice, koji po dojavi policije, u selo Dedin pripremaju transport osmero osoba čija se kuća pod teretom snijega počela urušavati. Inače, zbog novonastale situacije, otežanog čišćenja cesta i snježnih zapuha koji su u pojedinim selima viši od 1.5 metra, spašavatelji Stanice Delnice su u pripravnosti.

Noćas je na području stare ceste Rijeka – Delnice u predjelu Lokvarskog jezera, s brda Špićunak (1.023m) pokrenuta lavina koja se zaustavila na navedenoj prometnici. U tijeku je čiščenje od strane dežurnih službi. Snijeg u Gorskom kotaru pada velikim intenzitetom, te u kombinaciji s vjetrom dodatno pogoršava uvjete.  Spašavatelji održavaju pristup terenskim vozilima i opremi za spašavanje. Ne krećite u planine dok se situacija na terenu ne stabilizira.

11.00 sati 

Stanica Ogulin

Tim spašavatelja izašao na teren s terenskim vozilom kao ispomoć ogulinskom Crvenom križu dostavljati hranu i lijekove onima kojima je to najpotrebnije a zameteni su snijegom. Na području Ogulina gust snijeg pada već drugi dan bez prestanka. Unatoč učestalom radu zimskih službi glavne prometnice su slabo prohodne. Stanica Ogulin u pripravnosti za potrebe Crvenog križa radi obilaska snijegom zametenih zaseoka i Hitne medicinske pomoći kao ispomoć za transport djelatnika HMP do snijegom zametenih osoba koje trebaju njihovu pomoć.

10 sati

Stanica Rijeka 

Na području Rijeke puše olujni vjetar, a na  Platku je i dalje mećava. Cesta prema Platku neprohodna zvog više snježnih zapuha. Skijalište ne radi.

9 sati

Stanica Zagreb 

Sljemenska cesta zatvorena je zbog snježnih  zapuha. Skijalište na Sljemenu  ne radi.

 

ČETVRTAK,  5. veljače

20 sati 

Stanica Gospić 

Ceste su prohodne. Snijeg ne pada. Snježni pokrivač dosegao je visinu od oko 40 cm.

11.30 sati

Stanica Zagreb

Sljemenska cesta je zatvorena. Skijalište radi. HGSS dežura redovito.

Stanica Rijeka

11 sati

Na području oko Rijeke puše  jak vjetar. Trenutno pada slab snijeg iznad 500m/nm.
Na Platku je snježna mećava. Skijalište Platak je otvoreno, rade staze Radeševo 1 i turistička, te sanjkalište. Snijega u prosjeku više od metra i do metar i pol. HGSS dežura redovito.

 

 

 

 

Alati

2121