Uspješno završen projekt Erasmus+ M_SAR

Europski Projekt ERASMUS+ pod nazivom M_SAR je jedan od brojnih EU projekata u kojima je HGSS do sada sudjelovao i upravo je uspješno okončan predajom završnog izvješća. M-SAR projekt je, financijski gledano, mali projekt no značajan je za HGSS zbog našeg aktivnog sudjelovanja u pan-europskim procesima izgradnje Europe svih građana. Organizator i voditelj projekta je bila Tatranska Horska Sluzba – Dobrovolni Zbor.

To je relativno mala dobrovoljna organizacija koja broji 90-tak pripadnika, visokomotiviranih volontera i vrhunskih svestranih planinara koji cijelu godinu pokrivaju 40-tak km Tatranskog gorskog lanca i tri vrlo popularna skijališta.

Visoke Tatre su zaštićeni nacionalni park i svakako najpopularnije planinsko odredište u tom dijelu Europe, u koji masovno dolaze posjetitelji, osim iz Slovačke, još iz barem sedam susjednih zemalja i to kroz cijelu godinu bez razlike. Drugi partner u projektu je bila španjolska Jedinica za gorsko spašavanje, profesionalna postrojba koja je organizirana unutar vatrogasnog sustava pokrajine Madrid. Ta se jedinica naziva GERA - Grupo Especial de Rescate en Altura i sastoji se od ukupno 40-tak vrhunskih i vrlo svestranih planinara, koji su ujedno i vatrogasci te su zbog toga smješteni u regularnoj vatrogasnoj bazi najbližoj planinskom nacionalnom parku La Pedrita. Taj je planinski lanac i nacionalni park, po opterećenosti posjetiteljima, usporediv s Viskoim Tartrama, a naročito zbog blizine grada Madrida te činjenice da njegovi vrhovi dosežu do 2.500 m visine tako da se u tom parku nalazi tri skijališta. Naravno, obzirom na njihov mali broj, njihovo djelovanje je bazirano na maksimalnom korištenju helikoptera koji se nalazi u njihovoj bazi.

Projekt je proveden u tri tro-dnevne radionice i tri sedmodnevne vježbe, za svaku od njih je jedan partner bio domaćin. Na radionicama se prezentirao način kako pojedine službe djeluju edukativno, prevencijski i promocijski u smislu promocije boravljenja ljudi u prirodnom okruženju, ana vježbama su razmjenjivanja iskustva iz pojedinih načina spašavanja. 

HGSS je organizirao boravak u NP Paklenica u našoj kući demonstrirajući načine spašavanja iz stijena te posjet dubokom spelološkom objektu Munižaba. GERA je organizirala penjačke uvjete te spašavanja uz pomoć helikoptera pri čemu su svi članovi završili regularni tečaj za spašavanja uz pomoć helikoptera. THS-DZ je organizirao zimske vježbe turnog skijanja i lavinski tečaj. Kao jedan od zaključaka ovog projekta može se istaći jedna zanimljiva činjenica, koja se utvrdila kroz ovu suradnju, da se 90% uspjeha u gorskom spašavanju temelji na izvrsnim vještinama i sposobnostima gorskih spašavatelja, pri čemu kvalitetna tehnička podrška svakako bitno smanjuje potrebu za brojnošću ljudi, ali ih ne može zamijeniti. Tatranska Horska Sužba DZ je organizirala broje promotivne aktivnosti u svojim medijima, a na ovom linku http://ths-dz.sk/erasmus/ se nalazi glavna web stranica projekta, koji održava slovačka gorska služba.

Alati

695