Vela Luka Outdoors 2019.

"Turisti koji dolaze na aktivan odmor u Hrvatsku, nisu samo čudaci i neprilika kada ih treba spašavati nego izuzetna prilika za razvoj drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma"
Dopročelnik HGSS-a Vinko Prizmić

Festival pustolovnih aktivnosti Vela Luka Outdoors 2019. koji će trajati do nedjelje, 22. rujna, započeo je u četvrtak panel diskusijom na temu razvoja aktivnog turizma i brendiranja destinacije.

Hrvatska gorska služba spašavanja, u sklopu poticanja razvoja aktivnog turizma na otocima i u brdsko planinskim prostorima, suorganizira ovaj vrlo atraktivan događaj na Korčuli, s Općinom Vela Luka, Turističkom zajednicom te treking klub Strka, Biciklistički klub Timun Split, HPD Mareta, u suradnji sa Zajednicom sportova Vela Luka, Luško Lito i HPD Perun.

Okupilo se više od 250 natjecatelja, koji su se natjecali u brdskom biciklizmu i trčanju, penjanju, sea kajaku. Za najmlađe je na rivi postavljen i zip line-a te škola penjanja. Glavni događaj, Vela i Mala Strka u subotu, 21. rujna, startale su iz prapovijesne Vele spile, najznačajnijeg arheološkog lokaliteta na Mediteranu. Inače, biciklističke i trkačke staze prate povijesne lokalitete i atrakcije prostora kojima Korčula obiluje. 

Vela Luka Outdoors je događaj međunarodnog karaktera koji ima za cilj projektiranje nove ponude, nove i duže sezone, novih prihoda i zaposlenosti uz očuvanu sigurnost. Turisti koji nam dolaze na aktivan odmor u Hrvatsku, na planine i otoke i pri tome provode sve neobičnije aktivnosti, nisu samo čudaci i neprilika kada ih treba spašavati nego izuzetna prilika za razvoj drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma za koje Hrvatska posjeduje izuzetne prirodne i klimatske pretpostavke, a koje nisu na pravi način još uvijek iskorištene. Takvi turisti su prve lastavice drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma – kaže Vinko Prizmić, dopročelnik HGSS-a i napominje kako će, što prije lokalno stanovništvo prepozna priliku, razvije sadržaje i ponudu i prepoznatljivi brend, koristi za sve biti veće. Upravo zbog toga je HGSS jedan od organizatora ovog i sličnih događaja. Kao nositelj svjetskog iskustva s Ministarstvom turizma i u suradnji s jedinicama lokalne uprave, turističkih zajednica, cilj je pomoći svima koji žive i mogu živjeti od takvih gostiju u svih 365 dana u godini. Ovakve manifestacije promoviraju Hrvatsku i otoke, kao izuzetno atraktivna mjesta za odmor.

Alati

734