Vježba civilne zaštite Međimurske županije – Drava 2018

Na području Međimurske županije postoji realna opasnost od poplava, stoga je potrebno posebnu pažnju posvetiti mjerama zaštite i spašavanja, posebno u preventivnom dijelu.

Na rijeci Dravi, nizvodno od HE Dubrava, 8. lipnja, održana je vježba civilne zaštite  pod nazivom „Drava 2018“. Vježba evakuacije i spašavanja bila je organizirana sukladno donesenom Planu vježbi civilne zaštite Međimurske županije. Koordinaciju pripreme te odluku o izvođenju vježbe donio je župan Međimurske županije.

Temeljem propisanog elaborata, scenarij vježbe bio je slijedeći: obilna kiša i porast nivoa vode rijeke Drave rezultirao je  odsječenošću osoba na drugoj strani kanala, a zobg neprilagođene vožnje u odvodni kanal HE Dubrava izletjelo je osobno vozilo.

Spašavatelji HGSS Stanice Čakovec uz pomoć troje kolega iz Stanice Koprivnica vrlo uspješno su odradili vježbu pokazavši spremnost te osposobljenost znanjem i opremom za moguće elementarne ugroze. Izradom 90 metara dugačke tirolske prečnice preko odvodnog kanala  unesrećeni vozač prebačen je i predan ekipi hitne medicinske pomoći. Izviđanjem bespilotnim letjelicama iz zraka su locirani stanovnici koji su se nalazili na poplavljenom području nakon čega su evakuirani čamcima HGSS-a. Pružena je pomoć u transportu vreća za izradu zečjih nasipa, a ujedno je HGSS od eventualnih nepredviđenih situacija i za slučaj potrebe spašavanja, osiguravao sve sudionike vježbe.

Cilj vježbe je bio provjera Plana zaštite i spašavanja i Plana civilne zaštite Međimurske županije. Ovom prilikom provjerili su se planovi općina koje su uključene u vježbu, osposobljenosti, postupak intervencija i djelovanja operativnih snaga u sustavu civilne zaštite kao i potreba  prilagodbe planova Međimurske županije i uključenih općina kako bi bili što operativniji u slučaju kriznih situacija. Na završnoj analizi vježba je ocijenjena odličnom ocjenom.

Alati

733