Vježba zimskih tehnika spašavanja Stanice Novska

HGSS Stanica Novska održala je vježbu zimskih tehnika spašavanja i vikend nakon odradu zimske vježbe za ostale članove Stanice.

23. – 24.02. održana je vježba pod planinom Begunšica u Sloveniji kod doma Zelenica. Naglasak je bio na spašavanju iz lavina. Vježba je uključivala rad s lavinskim primopredajnicima, sondama te transportu haski zapregom. Odrađena je scenarij s ozlijeđenom osobom te transport iste u akiji. Na vježbi je sudjelovalo 14 članova Stanice i 2 pridružena člana koji su na razmatranju za ulazak u Stanicu.

02.-03.03. održana je odrada zimske vježbe u NP Sjeverni Velebit u blizini Zavižana. Prvi dan vježbe ponovljene su sve zimske tehnike, dok je drugoga dana odrađen scenarij spašavanja unesrećene osobe s vrha Zavižanski Pivčevac. Naglasak vježbe bio je na korištenju tehnika i fizičke spremnosti spašavatelja. Prilikom simulacije spašavanja u transportu je korišteno dvadesetak sidrišta u kojima su korištenje tehnike podizanja i spuštanja pomoću sistema. U vježbi je sudjelovalo 10 članova Stanice i 3 pridružena člana koji su na razmatranju za ulazak u Stanicu.

Alati

400