Vrklo aktivan završetak blagdana u Rijeci i okolici

Posljednji dan novogodišnjih blagdana protekao je iznmno aktivno za članove HGSS Stanice Rijeka.

Tijekom prvog vikenda u ovoj godini dva člana Stanice nalazila su se ne polagnju ispita za ski učitelja na Mariborskom pohorju, a četvero članova Stanice nalazilo se na osiguranju događaja u sklopu utrke FIS-a na Sljemenu.

Na žalost osmero članova Stanice koji su se nalazili u Rijeci imali su potrebu djelovati u nedjelju ujutro praktički u samom centru grada Rijeke. Složena intervencija odvijala se ispod mosta na Rječini nakon suicida. Naime mlađa muška osoba skočila je u ponor ispod mosta te na licu mjesta preminula. Uz pomoć alpinističke opreme članovi HGSS-a došli su do tijela koje se nalazilo na izrazito nepristupačnom terenu. Postavili su alpinistička užeta za pristup do tijela koje su tada stavili u specijalnu nosiljku za spašavanje iz stijene. Uslijedilo je spuštanje nosiljke s tijelom i transport do mjesta gdje je tijelo predano mrtvozorniku.

Nakon dužeg nepovoljnog meteorološkog razdoblja, na Platku je lijepo vrijeme u nedjelju dovelo manji broj posjetitelja koji su odlučili dan provesti na malo napadalog snijega. Raznolikosti posjetitelja svjedoči i činjenica da je član HGSS Rijeka pružio pomoć i zabilježio intervenciju prilikom lakše povrede noge jedne djevojčice iz Francuske.

No tu još nije bio kraj spasavalačkim aktivnostima jer je iz doma a Platku stigla informacija da se jedna osoba-planinar nalazi na putu između Platka i Klana i ne može se dalje kretati. Član HGSS Rijeka koji se nalazio na Platku zaprimio je dojavu i krenuo prema unesrećenoj osobi. Kako unesrećena osoba  nije imala nikakve vidljive ozlijede motornim sanjkama prebacio ju je do Platka gdje su se nalazili njezini prijatelji.

Pripreme i vježbe koje su odradili članovi HGSS Rijeka u sklopu priprema za zimsku sezonu pokazale su se opravdanim.


 

Alati

2167