Završen drugi tečaj tehnika spašavanja u zimskim uvjetima

Zanimljivo je spomenuti kako su obje završne akcije spašavanja, na dva uzastopna tečaja, održane na istom terenu ali su korištene drugačije zimske tehnike i pristup akciji.

Zbog nedostatka snijega na području Hrvatske, i drugi tečaj održan je u Sloveniji, u dolini Tamar podno Jalovca od 23. veljače do 1. ožujka, u organizacije Komisije za školovanje kadrova i tehniku spašavanja.

Tečaj je uspješno završilo 10 članova iz raznih stanica HGSS-a uz pomoć instruktora HGSS-a koji su u sedam dana prenijeli znanje i vještine o organizaciji HGSS-a, zbrinjavanju unesrećenih osoba te tehnikama spašavanja u zimskim uvjetima. Uz tehnike spašavanja, tečajci su naučili osnovna znanja o kretanju u planinama, prepoznavanju lavinoznih područja, korištenju lavinskih primopredajnika te tehnikama pronalaska unesrećenih osoba u lavinama.

Za razliku od prvog tečaja održanog desetak dana ranije, potpuno promijenjeni snježni uvjeti tijekom drugog termina, usmjerili su rad na terenu u smjeru izrade sidrišta u dubokom snijegu. Zanimljivo je spomenuti kako su obje završne akcije spašavanja održane na istom terenu ali su korištene drugačije zimske tehnike i pristup akciji.

Tijekom prvoga tečaja akcija je bila obilježena ledenim površinama a tijekom drugog novonapadalim snijegom debljine 20 cm koji je navedeno područje pretvorio u potencijalno lavinozno. Zbog realne opasnost od nastanka lavina dodatna je pažnja posvećena sigurnosti svih sudionika tečaja.

HGSS niz godina u sustavu školovanja za gorskog spašavatelja održava visoke kriterije znanja, vještina i spremnosti spašavanja unesrećenih osoba na nepristupačnim terenima u svim vremenskim prilikama.

Alati

763