Zbor spašavatelja i 50. obljetnice djelovanja HGSS Stanice Požega

U prigodi 50. obljetnice djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Požega održana je svečani zbor spašavatelja na kojem su zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljena priznanja.

Prigoda je bila o visokoj obljetnici i službeno otvoriti novouređene prostore u nazočnosti brojnih članova Hrvatske gorske službe spašavanja iz drugih atanica te gostiju.

Pročelnik HGSS Stanice Požega Josip Kraker kroz izlaganje se prisjetio na pola stoljeća bogatu povijest s ciljevima i aktivnostima njihovog djelovanja. HGSS Stanica Požega s radom je započela krajem 1969. godine. Nakon 32 godine uspješnog rada stanice Požega pod vodstvom dr. Tomislava Sableka, 2001. godine vodstvo stanice preuzima dr. Dario Švajda. Počinje se intenzivnije raditi na kadrovskom jačanju, a zakon o HGSS-u iz 2006. godine omogućuje novi zamah koji je rezultirao sklapanjem sporazuma s lokalnom samoupravom, prvenstveno na području Požeško – slavonske županije, s gradom Požegom u prvih nekoliko godina, a kasnije i s Pakracom i Lipikom, te općinama Kaptol, Velika, Čaglin, Brestovac i Jakšić.

-Stanica danas broji 30 članova od kojih svi imaju položene tečajeve prve pomoći, 21 član osposobljen je za spašavanje u ljetnim i zimskim uvjetima, 5 članova osposobljeno je za spašavanje iz Speleo objekata, 16 članova posjeduje međunarodnu licencu za spašavanje na divljim vodama i poplavama, 6 članova posjeduje ITLS licence, 3 člana su osposobljena za digitalne kartografe dok je jedan od njih s licencom Voditelj potraga, 1 član educiran je za pilota bespilotnih letjelica, 1 član je instruktor pri medicinskoj komisiji HGSS-a, 1 psa sa službenom licencom potražnog psa, 1 mladog psa koji se sada educira, a budući da smo jedina slavonska Stanica moramo spomenuti i naša 2 letača spašavatelja – rekao je Kraker nastavljajući kako HGSS stanica Požega iz godine u godinu bilježi porast aktivnosti: akcija spašavanja, potraga za nestalim osobama, preventivnim aktivnostima – dežurstvima na planinarskim, biciklističkim i ostalim aktivnostima na teško pristupačnim područjima, a sudjeluje i u međunarodnom projektu CIPRAS.

U posljednje dvije godine značajni napori uloženi su u rješavanje problema infrastrukture požeške Stanice, posebice kada je riječ o radnim prostorima. Nakon dvije godine rada i ulaganja danas su predstavljeni i novouređeni prostori u Ulici Hrvatskih branitelja u Požegi. Na pola stoljeća uspješnog rada požeškim HGSS-ovcima prigodnim riječima čestitali su pročelnik HGSS-a Josip Granić, zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović te požeški gradonačelnik Darko Puljašić, a rođendanskom slavlju pridružili su se i drugi gosti: pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Kaptol Josip Soudek, zamjenik načelnika općine Velika Ivica Potočanac, pročelnici i pripadnici stanica, predstavnici gospodarskog i kulturnog života grada Požege i županije, vojske i policije te članovi udruga.

Ovom prilikom željeli bi zahvaliti i donatorima koji su vrijednim poklonima uveličali ovu proslavu: Agronom d.o.o. na donaciji quad vozila, Unicomerc uvoz d.o.o. na donaciji motorne pile, te Trgovini Alles na donaciji LCD televizora

Alati

1009