Zimski spust rijekom Dravom: “Naše rijeke, naše blago!“

HGSS Stanice Čakovec, Koprivnica i Vinkovci osiguravale su zimski spust za očuvanje našeg prirodnog blaga rijeke Drave.

Rafting klub Matis iz Varaždina u suradnji s hrvatskom podružnicom jedne od najvećih svjetskih ekoloških udruga – WWF iz Zagreba organizirali su 'Zimski spust rijekom Dravom:“Naše rijeke, naše blago!“ koji se održao u subotu, 18. siječnja 2020. godine, po starom toku rijeke Drave, od Svibovca Podravskog do Varaždina.

Rijeke Mura, Drava i Dunav tvore 700 kilometra dug zeleni pojas koji povezuje gotovo 1.000.000 hektara jednog od najvažnijih europskih riječnih područja. Također poznat kao Europska Amazona, budući UNESCO-v Biosferni rezervat Mura-Drava-Dunavu posljednje vrijeme sve je više na udaru zbog izgradnje kamenih obala, utvrda, regulacije i izgradnje hidroelektrana. Time se direktno ugrožava opstanak prirodnih dijelova rijeke, brojnih životinjskih i biljnih vrsta, posebno endemičnih, koje se teško prilagođavaju promjenama u količini, brzini i temperaturi toka.

Kao što i sam slogan „Naše rijeke, naše blago!“ kaže, cilj Zimskog spusta rijekom Dravom je poslati poruku, da građani žele očuvanu rijeku Dravu koja predstavlja jedno od najvećih prirodnih blaga ove regije.

U aktivnost je bilo uključeno više od 200 sudionika u raznim plovilima. HGSS Stanica Čakovec, Koprivnica i Vinkovci osiguravali su Zimski spust s 3 plovila i timovima za spašavanje na vodi uz logističku pratnju s tri vozila po kopnu. Tijekom događaja nterveniralo se zbrinjavanjem desetak sudionika Zimskog spusta zbog neprikladne odjeće koju su koristili, zbog čega su se pothladili. Osobe su bile utopljene i transportirane u tople prostore organizatora.

"Drava je život. Vjerujem da je nekima od vas druga rijeka važna i život znači. Stoga pustimo da naše rijeke i dalje slobodno teku", samo je jedan od osvrta na današnji, već tradicionalni Zimski spust 2020.

Alati

584