Zimsko nevrijeme - nema odmor za HGSS Gospić

Za HGSS Gospić, nema odmora. Noćas je iz snježne mećave spašeno troje šumskih radnika, a u tijeku je  nova potraga.

Trojica šumskih radnika s područja Udbine, selo Ondići, jučer je unatoč nevremenu krenulo traktorom u šumu kako bi izvukli zameteni kamion koji je ostao 5 kilometara duboko u šumi. Zbog snježne mećave koja je vladala u Lici, izgubili su orijentaciju te su ostali zameteni i izgubljeni u šumi. Bez skloništa, izloženi mećavi i niskim noćnim temperaturama, zatražili su pomoć. HGSS je poziv u pomoć dobio u 19 sati, nakon čega je osmero gorskih spašavatelja terencem i snježnim saonicama krenulo u potragu. Lociranje je otežavao duboki snijeg, noć i snježna mećava, no jutros u 2.30 sati spasioci  su  uspjeli pronaći promrzle radnike, te ih utoplili i spustili na sigurno. Šumski radnici tako su spašeni u zadnji čas, jer na otvorenom u surovim zimskim uvjetima koji su vladali na terenu, teško da bi preživjeli duže vrijeme. Akcija je završena jutros u 4.30 sati.

No,  nakon povratka s teške noćne akcije, spasioci nisu mogli poći na zasluženi odmor. Netom po povratku, stigla je nova dojava o nestanku starije muške osobe na području Korenice. HGSS Gospić je krenuo u novu potragu za muškarcem koji se nije vratio kući i nije poznato kamo se uputio. Potragu otežava loše vrijeme i niske temperature.

U tijeku je akcija i HGSS Split, čiji su gorski spašavatelji  upućeni u pomoć na područje sela Vrdova, na Dinari, gdje je u snijegu zapelo vozilo s dvoje ljudi.

Alati

1726